Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Teden preprečevanja korupcije 2023

V Tednu preprečevanja korupcije na Komisiji vsako leto pripravimo številne dogodke, s katerimi obeležujemo 9. december, mednarodni dan boja proti korupciji.

Vsebina dogodkov v Tednu preprečevanja korupcije 2023

Z uglednimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki smo se pogovarjali o prijaviteljih, njihovi zaščiti in zakonodaji, ki jo ureja, ter o ključni vlogi prijaviteljev pri odkrivanju kršitev integritete, kot jo opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.
V programu so sodelovali predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi, vodja Centra za zaščito prijaviteljev Gregor Pirjevec, vodja službe za nadzor na Komisiji Katja Mihelič Sušnik, strokovnjakinja z nizozemskega Urada za zaščito prijaviteljev Kristien Verbraeken, predsednica Transparency International Slovenia Neža Grasselli, predsednik uprave SDH mag. Žiga Debeljak, izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije mag. Irena Prijović, novinarka in televizijska voditeljica na RTV Slovenija Erika Žnidaršič, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice Ministrstva za pravosodje mag. Nina Koželj in županja Občine Domžale mag. Renata Kosec.

Celotno sporočilo za javnost po dogodku je na tej spletni povezavi.

TPK 2023 studentski dan

Na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani je v sredo, 6. 12. 2023, potekal študentski dan za študente Fakultete za upravo, Fakultete za varnostne vede, Fakultete za družbene vede in Nove univerze. Vpogled v področje zaščite prijaviteljev in obravnave kršitev integritete so jim ponudili vodja Službe za nadzor na Komisiji Katja Mihelič Sušnik, vodja Centra za zaščito prijaviteljev na Komisiji Gregor Pirjevec in predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek.

Celotna novica o dogodku je na voljo na tej spletni povezavi.

Predstavniki Komisije in Zavoda RS za šolstvo (ZRSŠ) so v četrtek, 7. 12. 2023, na ZRSŠ spregovorili o rezultatih pilotnega projekta Krepitev integritete učencev v osnovnih šolah ter nadaljnjih korakih in aktivnostih postopnega umeščanja vsebin integritete v vrtce in šole na nacionalni ravni. Omenili so tudi mednarodno zanimanje za te aktivnosti, še posebej predstavitev projekta v okviru prihajajočega zasedanja Konference držav pogodbenic Konvencije Združenih narodov proti korupciji. V programu so sodelovali predsednik Komisije dr. Robert Šumi, direktor ZRSŠ dr. Vinko Logaj, vodja projekta Integriteta: skupni cilj generacij na Komisiji Barbara Fürst, mag. Klavdija Šipuš z ZRSŠ in Maša Debevc z Unicefa.

Sporočilo za javnost z dogodka je na voljo na tej spletni povezavi.

Dan pred mednarodnim dnevom boja proti korupciji 9. decembrom je v petek, 8. 12. 2023, predsednik Komisije dr. Robert Šumi v poslanici naslovil aktualne izzive na področju preprečevanja korupcije. S sodelavko Komisije Anjo Kampuš, vodjo projekta, sta predstavila tudi nov preventivni projekt Komisije Ambasadorji integritete.

Sporočilo za javnost po dogodku je na voljo na tej spletni povezavi.

Posnetek dogodka Prijavitelji kot ključni akterji integritetne družbe, 5. 12. 2023​

Vir: Kristien Verbraeken, višja svetovalka za integriteto, Nizozemski urad za zaščito prijaviteljev (Huis voor Klokkenluider). Povezava do videa v predstavitvi: https://www.whistleblowingimpact.org/

Posnetek dogodka Umeščanje integritete v šolski prostor, 7. 12. 2023

Posnetek novinarske konference in predstavitve projekta Ambasadorji integritete, 8. 12. 2023

Fotografije z dogodka Prijavitelji kot ključni akterji integritetne družbe, 5. 12. 2023

Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar