Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Ambasadorji integritete

Na Komisiji za preprečevanje korupcije izvajamo številne aktivnosti informiranja in ozaveščanja o pomenu krepitve integritete (posameznika) in preprečevanja korupcije za družbo prihodnosti. Integriteta skupaj s transparentnostjo in odgovornostjo tvori imunski sistem družbe in je ključ do zaupanja v institucije in posameznike. Čas je, da končno postane standard v slovenski družbi.

V letu 2023 smo v tednu, ko tradicionalno obeležujemo mednarodni dan boja proti korupciji, s projektom Ambasadorji integritete posebno pozornost namenili vlogi in pomenu integritete (ki vključuje tudi poštenost, pravičnost itd.) za družbo prihodnosti. Na Komisiji smo namreč prepričani, da uspešno preprečevanje korupcije temelji na krepitvi integritete kar najširšega kroga posameznikov. S svojimi odgovornimi ravnanji, ki sledijo temu, kar je prav, lahko namreč prav vsak posameznik prispeva k boljši družbi. Ozaveščanje o pomenu integritete pa se mora začeti zgodaj – v okviru družine in vzgojno-izobraževalnega sistema – saj se takrat izoblikujejo posamezniki, ki bodo nekoč vodili našo družbo.

S projektom bomo te teme še bolj približali širši javnosti in tako poskrbeli, da se o njih čim več pogovarjamo, da o njih razmislimo in se ustrezno odzovemo, ko se znajdemo pred izzivi, ki jih predstavljajo.

Naši ambasadorji integritete, ki so se odzvali na naše vabilo, nam vsak na svoj pristen način, s svojo pripravljenostjo ozaveščati, da je vredno biti pošten, pomagajo doseči mlade in širšo javnost ter jim tako na čim bolj poljuden način približati vsebine, ki so včasih strokovno zapletene, a so hkrati zelo pomembne za boljšo družbo in prihodnje generacije.

Želimo si, da bi se v naš projekt vključilo še več zaupanja vrednih posameznikov, saj verjamemo, da lahko skupaj dosežemo več, kot lahko doseže vsak od nas sam.

Ambasadorji integritete

Predstavitev Ambasadorjev integritete

Ilka Štuhec

Ilka Štuhec. Foto: Kästle.

Ilka Štuhec je slovenska vrhunska alpska smučarka. Je dvakratna svetovna prvakinja v smuku, v svoji karieri pa je osvojila tudi dva mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v smuku in alpski kombinaciji. Samo v svetovnem pokalu je zmagala skupno 11-krat, na zmagovalne stopničke pa se je zavihtela 20-krat.

Nasmejana, pozitivna in odločna Štajerka je svoje življenje posvetila smučanju. S svojo vztrajnostjo in voljo je eden najbolj prepoznavnih obrazov svojega športa in vzornica mladim. Kot vrhunska športnica je zaposlena v slovenski policiji.

Za sodelovanje pri projektu Ambasadorji integritete se je odločila, ker se ji zdi pomembno, da v današnji družbi kot posamezniki govorimo, kar mislimo, in delamo, kar govorimo.

Žiga Jelar

Žiga Jelar. Foto: EXPA Pictures © 2023, EXPA/ JFK)

Žiga Jelar je slovenski vrhunski smučarski skakalec in glasbenik. Med drugim je večkratni ekipni državni prvak, leta 2023 je bil zlat na ekipni tekmi svetovnega prvenstva v Planici, leto prej pa je osvojil tudi mali kristalni globus za najboljšega letalca sezone. Je tudi odličen glasbenik, igra diatonično harmoniko, kitaro in klavir. Zaključil je tudi glasbeno šolo in se predvsem posvetil pisanju avtorskih pesmi, iz katerih je nato izdal tudi svoj novi album.

Zase pravi, da je športnik, glasbenik in zelo radoveden človek. Drugi ga opisujejo kot nekoga, ki ima zelo razvit socialni čut, vedno rad priskoči na pomoč z dejanji ali vsaj z besedo razumevanja in podpore. Zelo priljubljen med mladimi in odličen ambasador svojega športa, trdega dela in poštenosti. Kot vrhunski športnik je zaposlen v slovenski policiji.

Za sodelovanje pri projektu Ambasadorji integritete se je odločil, ker ocenjuje, da nam včasih manjka malo poštenosti in spoštovanja pravil. Prepričan je, da če vsak posebej in vsi skupaj delamo na medsebojnem spoštovanju, spoštovanju pravil in upoštevanju fair playa, lahko spremenimo marsikaj in se zazremo v boljšo prihodnost.

Matjaž Kek

Matjaž Kek. Foto: Profimedia.

Matjaž Kek je aktualni selektor slovenske moške nogometne reprezentance. Nekdanji vrhunski nogometaš, danes pa uspešen trener in selektor, ki ga poleg mirnosti in preudarnosti odlikujejo tudi iskrenost, objektivnost in samokritičnost. Dvakrat je osvojil naslov državnega prvaka z Mariborom, državni prvak je bil tudi s hrvaškim prvoligašem Rijeko. Trenutno pa piše novo uspešno zgodbo na klopi slovenske reprezentance. Pravi, da je ključ do uspeha vedno trdo delo ter da je povezanost in zmagovit ekipni duh mogoče doseči z odkrito komunikacijo in s spoštovanjem.

Za sodelovanje pri projektu Ambasadorji integritete se je odločil, ker verjame, da tako kot lahko pošteno zmagaš v nogometu, lahko pošteno tudi živiš. Integriteta je eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki mu je treba še posebej pri mladih posvetiti posebno pozornost. 

Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar