Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Poseben segment dogodkov, namenjenih ozaveščanju javnosti o različnih vidikih boja proti korupciji so natečaji, s katerimi želi komisija spodbuditi razmišljanje o učinkih korupciji ter pomenu integritete. V preteklosti se je Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) z natečaji osredotočala predvsem na šolsko mladino in otroke, kot skupino javnosti, ki šele osmišlja pojem korupcije, izvedla pa je tudi že fotografski natečaj za splošno javnost.

Ustvarjalni natečaj za srednje šole

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo (ZRSŠ) objavila ustvarjalni natečaj za srednje šole »Pisma poslancem«, katerega cilj je spodbuditi dijake in dijakinje k razmišljanju o družbi, družbenih vrednotah in dogajanju okoli njih.

Dijakinje in dijaki bodo tako v svojih izdelkih lahko izpostavili svoja pričakovanja do poslancev državnega zbora in svoja razmišljanja strnili v pisma poslancem, ki naj bi s svojimi pristojnostmi, pa tudi osebno držo in lastnim zgledom sooblikovali omenjene vrednote ter odnos družbe do njih. Komisija in ZRSŠ bosta izmed vseh prispelih izdelkov izbrala pet najbolj kakovostnih del, ki bodo javno objavljena na njunih spletnih straneh, širši izbor izdelkov pa bo zbran v publikaciji, ki bo posredovana poslancem državnega zbora in predstavljena tudi javnosti.

Natečaj je del dolgoročno naravnanega projekta Komisije »Integriteta: skupni cilj generacij«, v katerem Komisija naslavlja vprašanje pomena etike in integritete na različnih ravneh izobraževalnega sistema in vloge, ki jo ima slednji pri krepitvi integritete v družbi.

Več o vsebini in opis postopka prijave je na tej spletni povezavi.

Zaključek ustvarjalnega natečaja Pisma poslancem

Na natečaj je prispelo 13 pisem, od tega jih je 12 ustrezalo vsebinskim kriterijem natečaja, 4 pisma pa se v izbor niso uvrstila zaradi neskladja s kriterijem števila besed. V skladu z natečajem, je Komisija izmed tistih pisem, ki so ustrezala vsem kriterijem, izbrala 5 bolj izstopajočih glede na opredeljeni cilj ustvarjalnega natečaja, ki jih po abecednem redu objavljamo spodaj. S klikom na avtorje si lahko preberete njihova dela. Gre za pisma avtorjev:

Luka Andrenšek, I. gimnazija v Celju; mentorica: Juana Robida

Zala Bratkovič, Gimnazija Murska Sobota; mentorica: Tadeja Filo

Gaja Hozjan, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Ljubljana; mentorica: mag. Saša Cimperman

Ema Jaklin, Gimnazija Murska Sobota; mentorica: Tadeja Filo

Tinkara Vačovnik, Srednja šola za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Ljubljana; mentorica: mag. Saša Cimperman

Vsa pisma, ki ustrezajo cilju ustvarjalnega natečaja, ne glede na izpolnjevanje tehničnih kriterijev slednjega, si lahko preberete v brošuri.

Komisija v okviru svojih preventivnih aktivnosti v letu 2017 organizira javni fotografski natečaj “Korupcija v sliki”. Natečaj je bil odprt za vse prebivalce Republike Slovenije, njegov namen pa ujetje trenutka oziroma situacije, v kateri se kaže – na bolj ali manj očiten način – korupcija.

Korupcija že zdavnaj niso več le bankovci v plavi kuverti; korupcija je izneverjenje nosilca določene moči ali pooblastil tistim, v imenu katerih odloča ali drugače izraža moč, ki mu je bila zaupana, z namenom pridobitve koristi zase ali za drugega.

Rezultati korupcije so očitni in občutni, če ne takoj, pa na daljši rok: okolje, ki propada, ker ga nismo zaščitili zaradi interesov zasebnika, infrastruktura, ki je nismo zgradili v ustreznem obsegu, ker je šel del sredstev z obvodom na zasebne račune, pomoč, ki je niso dobili pomoči potrebni, ker so šla sredstva drugam v korist drugih, dobri kadri, ki jih nismo zaposlili, ker smo zaposlili tiste, ki so poznali direktorja, dobri projekti, ki niso dobili sredstev, ker je bil izid natečaja dogovorjen vnaprej in ostala škoda, povzročena javnemu dobremu, javnemu prostoru, javnemu diskurzu in javnemu interesu. Posledice tvorijo naš vsakdan in so vidne – če ne drugače, pa ostremu umu in ostremu očesu izza fotografskega aparata.

Če zmoreš videti in znaš posneti, bi Komisija za preprečevanje korupcije rada videla tvojo fotografijo. Če bo izbrana med najboljše, bo del potujoče razstave, ki bo v l. 2018 obiskala različne kraje po Sloveniji. Rok za prijavo je 24. oktober 2017.


Prejete fotografije:

Dobrodošli na spletnem mestu natečaja za slovenske osnovnošolce »Posnemi filmček, zatri korupcijo«, ki ga je Komisija izvedla v 2016. Komisija ima sicer že večletno tradicijo naslavljanja mladih, ki so do sedaj risali, slikali, pisali pisma poslancem in grafično oblikovali motive za majice na temo boja proti korupciji, letos pa smo osnovnošolce prvič povabili k ustvarjanju v mediju digitalnega videa.

Učence smo s pomočjo njihovih šol in razgibanega plakata povabili, naj posnamejo filmček v dolžini do dveh minut, v katerem prikažejo korupcijo, torej zlorabo javno poverjene oblasti oz. moči za zasebno korist, na način, kakor jo razumejo sami. Na natečaj se je odzvalo 90 učencev iz 9 osnovnih šol z 18 filmčki, pri čemer jim je pomagalo 14 mentorjev.

Po zaključku natečaja je filmčke pregledala tričlanska natečajna komisija, sestavljena iz režiserja in filmskega pedagoga Boštjana Vrhovca, dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Lane Bregar ter predstavnice komisije Sonje Jelen, in izbrala tri zmagovalne filmčke ter še dva, ki sta si zaslužila posebno omembo.

Avtorji izbranih filmčkov so kot nagrado dobili priložnost, da na eni od slovenskih srednjih šol z medijskim programom – Srednji medijski in grafični šoli Ljubljana, Srednji šoli za oblikovanje Maribor, Ekonomski šoli Novo mesto in Ekonomski gimnaziji ali srednji šoli Radovljica – svoj filmček profesionalno posnamejo z dijaki in mentorji medijskih programov. Na tak način je bilo v osveščanje o korupcijskih temah pritegnjenih še nekaj deset srednješolcev in njihovih učiteljev. Tudi te izdelke, ki jih že težko pričakujemo, bomo objavili na spletni strani Komisije.

Vabimo vas, da si spodaj ogledate prijavljene filmčke, ki vsak na svoj način govorijo o korupciji, nepoštenosti in zlorabi zaupanja, kakor jih vidijo mladi. Vsi filmčki so bili v času trajanja 3. festivala “Film proti korupciji” predvajani tudi v preddverju Slovenske kinoteke.

Za podrobne pogoje natečaja sledite tej povezavi.

Nagrajene filmčke si lahko ogledate v nadaljevanju, na ločenih podstraneh pa so objavljeni še:


Nagrajeni filmčki

OŠ Bizeljsko (film brez naslova):

OŠ Grad (OŠ grad ima talent):

OŠ Gornja Radgona (Igra odraslih):

Ustvarjalni literarni natečaj za osnovne šole

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila ustvarjalni natečaj za zadnje triletje devetletke, ki ga organizira v okviru dogodkov ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, ki ga vsako leto obeležujemo 9. decembra. Natečaj bo tokrat potekal pod naslovom “Pismo poslancem”.

Glede na uspeh projekta v preteklih letih smo se po posvetu z učitelji odločili, da projekt nekoliko spremenimo in razširimo. Letos bodo lahko sodelovali učenci celotnega zadnjega triletja osnovnih šol (7 – 9 razred) in ne le osmošolci, kot je veljalo do sedaj. Da bodo do izraza prišli še drugi umetniški talenti, ne samo likovni, je tokratni natečaj namenjen pisanju, pod naslovom “Pismo poslancem”.

Cilj Ustvarjalnega natečaja za osnovne šole “Pismo poslancem” je spodbuditi učence, da razmišljajo o družbi in o dogajanju okoli njih, o vrednotah kot so poštenost, pravičnost, enakopravnost, o posledicah, do katerih lahko pride, kadar posameznik ter družba teh vrednot ne gojita in razvijata, kako je mogoče z demokracijo in aktivno participacijo vplivati na družbo in posamezne nosilce oblasti, ter ključno – svoja opažanja in občutke posredovati članom zakonodajnega telesa, ki lahko s svojimi pristojnostmi pa tudi osebno držo in torej lastnim zgledom sooblikujejo omenjene vrednote ter odnos družbe do njih. Učenci bodo v okviru ustvarjalnega natečaja tudi razvijali sposobnost razumevanja in reševanja etičnih vprašanj, s katerimi se mladostniki vsakodnevno soočajo. Izbrani izdelki, ki jih bo izbrala posebna natečajna komisija, bodo natisnjeni v zborniku, najboljših 12 pa bo na ogled na slavnostnem dogodku ob zaključku natečaja.

Več o vsebini in opis postopka prijave


Smernice za učitelje v okviru ustvarjalnega natečaja Pismo poslancem

Nekateri učitelji, ki so lani kot mentorji sodelovali na natečaju, so izrazili željo, da bi jim pripravili smernice za njegovo izvedbo, v katerih bi na kratko pojasnili nekatera osnovna področja, ki naj bi jih učitelji z učenci obdelali oziroma se o njih pogovorili.

Na Komisiji smo pripravili smernice v obliki zgodbe, v kateri smo izpostavili ključne vsebine in izhodišča za diskusijo v razredu. Uporaba smernic pri izvedbi natečaja ni obvezna, namenjene so pomoči učiteljem in učencem kot dodatno orodje.


Izbor izdelkov

Izbor najboljših izdelkov, ki so jih v okviru ustvarjalnega natečaja “Pisma poslancem” pripravili učenci sodelujočih šol, je potekal 25. 11. 2013 v prostorih Komisije za preprečevanje korupcije.

Na natečaju je z različnim številom izdelkov (do največ 15), ki so jih šole same izbrale kot najboljše, sodelovalo 61 osnovnih šol. Dvanajst izdelkov je med skupno 433 izdelki izbrala posebna natečajna komisija v sestavi:

 • Dejan Steinbuch, novinar in kolumnist;
 • Andraž Teršek, pravnik in kolumnist;
 • dr. Alojz Ihan, dr. med., pesnik, pisatelj in kolumnist;
 • Maja Marič, nadzornica za omejevanje korupcije;
 • Jagoda Vitez, višja svetovalka za integriteto in preventivo.

Komisija je pri ocenjevanju oziroma izbiri upoštevala izvirnost, predloge rešitev in pozitivno naravnanost pisem, brez določitve vrstnega reda pa je izbrala naslednje:

 IME IN PRIIMEK AVTORJA IZDELKA    OSNOVNA ŠOLAMENTOR
1Alja Grželj    Osnovna šola Dragomirja Benčiča Brkina HrpeljeMaja Sulčič
2Ana Žižek    Osnovna šola III, Murska SobotaZorica Sečko, Suzana Novak
3Andreja Pevec Podgornik    Osnovna šola Borisa Kidriča, KidričevoSonja Lenarčič
4Astrid Marovič    Osnovna šola Mladika, PtujKarmen Ivančič
5Gala Margita Štiglić    Osnovna šola BrežiceDarinka Ferenčak Agrež
6Hana Kozlevčar, Sara Kokot, Ana Ivič    I. osnovna šola Rogaška SlatinaKatja Sivka, Daria Gorupić Juranić, Marijana Šepič, Karolina Ižanc
7Jan Antolič    Osnovna šola Franceta Prešerna, MariborTanja Iršič
8Maja Bagari    Osnovna šola III, Murska SobotaZorica Sečko, Suzana Novak
9Sara Slemenšek Avšič    Osnovna šola BrežiceDarinka Ferenčak Agrež
10Zarja Černe    Osnovna šola VrhovciKonstanca Šešek
11Žan Kresnik    Druga osnovna šola Slovenj GradecEmir Begić, Marta Rubin
12Žana Florjanič    Osnovna šola BrežiceMateja Bogovič Fifnja

Vsem prijavljenim šolam in natečajni komisiji, ki je opravila končni izbor izdelkov, se zahvaljujemo za sodelovanje.

Izbrane izdelke lahko preberete v elektronski različici zbornika natečaja za osnovne šole »Pisma poslancem«.

Zbornik natečaja – Pisma poslancem

Pisma poslancev del naloge Politična participacija mladostnikov

Pisma poslancev so bila vključena v raziskovalno nalogo, ki jo je za MDDSZ izvajal Inštitut RS za socialno varstvo. Analiza pisem je avtorjem naloge ponudila enkraten vpogled v razmišljanja otrok ter odlično dopolnila druge dele naloge in tako v veliki meri prispevala k celostni obravnavi tematike politične participacije otrok v Sloveniji.

Naloga obravnava upad konvencionalne politične participacije, neprepoznavanje novih oblik politične participacije mladostnikov in politično nezastopanost tistih družbenih skupin, ki ne sodelujejo v procesih političnega odločanja. Hkrati je bil fokus raziskave tudi na tem, kakšne so politične vrednote mladostnikov, kako razmišljajo, katere teme jih najbolj zanimajo, ali se razlikujejo glede na regijo ipd.

O raziskovalni nalogi si lahko preberete tukaj, celotno poročilo o njej pa v priponki spodaj.

Aktivno državljanstvo mladostnikov

Ustvarjalni natečaj za osnovne šole, tokrat pod sloganom “Povej z majico”

Pozitiven odziv sodelujočih učencev in njihovih mentorjev/učiteljev ter širše javnosti in sporočilnost izdelkov, ki so jih v okviru ustvarjalnega natečaja komisije v preteklem letu izdelali učenci osmih razredov osnovnih šol sta nas vzpodbudila, da projekt – v nekoliko spremenjeni obliki – ponovimo tudi letos. Poimenovali smo ga “Povej z majico”, saj bodo določeni izdelki, ki bodo nastali v okviru tega natečaja, uporabljeni za tisk na majice.

Namen projekta ostaja enak – mladostnike smo želeli vzpodbuditi k razmišljanju o vsebinah, povezanih z vrednotami kot so poštenost, pravičnost, enakost in integriteta posameznika, o posledicah, do katerih lahko pride, kadar posameznik in družba teh vrednot ne gojita in razvijata, ter ključno – razvijati sposobnost razumevanja in reševanja etičnih vprašanj, s katerimi se mladostniki vsakodnevno soočajo. Osnovne šole, ki so se prijavile na natečaj – k sodelovanju se je prijavilo 18 osnovnih šol iz najrazličnejših koncev Slovenije – so vsaj eno šolsko uro pri predmetu Državljanska vzgoja in etika namenile področju integritete posameznika ter njegovim temeljnih vrednotam v (so)odvisnosti s pojavom korupcije v družbi. Učenci so nato svoja razmišljanja o predavanih vsebinah izrazili pri predmetu Likovna vzgoja, in sicer v obliki grafita, kratke misli, besedne zveze, izjave, preproste skice in drugega, pri čemer je bila edina omejitev uporaba črno-bele tehnike na formatu A4 – upoštevati je namreč bilo treba, da bodo končni izdelki (skice, grafiti, misli ipd.) uporabljeni za tisk na majice. Šole so nato same izbrale pet (5) izdelkov ter jih posredovale komisiji, končni izbor pa je opravila posebna natečajna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki različnih strok, in sicer:

 • Urban Vehovar iz Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem;
 • Aljana Primožič, karikaturistka;
 • Ines Pusovnik, dijakinja 9. razreda I. OŠ Žalec – dobitnica priznanja za svoje delo “Vedno s pogledom na boljšo prihodnost” lanskoletnega ustvarjalnega natečaja;
 • Boris Gramc, višji nadzornik za omejevanje korupcije pri Komisiji za preprečevanje korupcije.

Vsem prijavljenim šolam in natečajni komisiji, ki je opravila končni izbor izdelkov, se zahvaljujemo za sodelovanje.


Izbor izdelkov

Člani natečajne komisije so 8. 11. 2012 pregledali vse prejete izdelke, ki jih je posredovalo 16 osnovnih šol, in sicer:

 1. OŠ Toneta Čufarja, Maribor;
 2. OŠ Sostro, Ljubljana;
 3. OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana;
 4. Prva OŠ Slovenj Gradec;
 5. OŠ Antona Martina Slomška, Vrhnika;
 6. OŠ Antona Globočnika, Postojna;
 7. OŠ Belokranjskega odreda Semič, Semič;
 8. OŠ Gabrovka-Dole, Gabrovka;
 9. OŠ Primoža Trubarja, Velike Lašče;
 10. OŠ Podgora Kuteževo, Ilirska Bistrica;
 11. OŠ Tržič;
 12. OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, Hrastnik;
 13. OŠ Miklavž na Dravskem polju;
 14. OŠ Kapela, Radenci;
 15. OŠ Središče ob Dravi in
 16. OŠ Petrovče.

Med 70 izdelki so izbrali 12 tistih, ki so po njihovem mnenju v največji meri ustrezali vsebinskim in oblikovnim (likovnim) kriterijem. Komisija je pri ocenjevanju upoštevala naslednje kriterije: sporočilnost, izvirnost in likovni izraz ter – brez določitve vrstnega reda –  izbrala naslednje izdelke:

IME IN PRIIMEK AVTORJA, NASLOV DELA    OSNOVNA ŠOLAMENTOR
Ajda Brndušić “Povej”    OŠ Toneta Čufarja MariborJožica Lešnik Švajger
Hana Mlinarič “Povej”    OŠ Toneta Čufarja MariborJožica Lešnik Švajger
Lana Zagorac “Povej”    OŠ Toneta Čufarja MariborJožica Lešnik Švajger
Nina Sojer “Naučeni, da ne vidimo očitnega”    OŠ Majde Vrhovnik LjubljanaMarsel Šnepf in
Edvard Ilar
Ana Šetina “Happy planet”    OŠ Podgora KuteževoBrigita Boštjančič Baša in Stanka Benigar
Anej Ogrizek “Povej z majico”    OŠ Antona Globočnika PostojnaMirela Bubnič in Romana Harmel
David Vabšek “Pometimo s korupcijo”    OŠ Miklavž na Dravskem poljuAna Koritnik
Laura Marinič “Ujeti v krizi”    OŠ Kapela, RadenciIda Petek
Tim Železnik “Med črnim in belim”    OŠ Gabrovka-DoleBarbara Težak in Maja Sever
Urška Jelševar “Čemu bom rekla ne!”    OŠ Gabrovka-DoleBarbara Težak in Maja Sever
Ines Kaučič “Hočem ven!”    OŠ Središče ob DraviIvica Kanič in Vojka Havlas
Janja Žinko “Denar – politike vladar!”    OŠ Središče ob DraviIvica Kanič in Vojka Havlas

Slavnostna otvoritev razstave Ustvarjalnega natečaja Komisije za osnovne šole “Povej z majico”

Komisija je v sodelovanju z Državnim zborom RS 3. 12. 2012 v preddverju velike dvorane Državnega zbora RS izvedla zaključni dogodek Ustvarjalnega natečaja za osnovne šole “Povej z majico”. S slavnostno otvoritvijo razstave, kjer so na ogled izdelki osnovnošolcev na temo preprečevanja korupcije, poštenosti, etike in spoštovanja teh vrednot in podelitvijo priznanj ter majic z izbranimi motivi učencem in njihovim mentorjem, je tudi uradno zaključen projekt, ki ga je komisija v sodelovanju s šestnajstimi osnovnimi šolami iz različnih delov Slovenije izvajala od septembra 2012. Projekt je komisija v sodelovanju z osnovnimi šolami sicer izvedla drugič zapovrstjo.

Zaključni dogodek je slavnostno otvoril predsednik Državnega zbora RS dr. Gregor Virant, ki je ob tej priložnosti še posebej izpostavil pomen zaupanja v družbi ter pozdravil projekt Komisije, ki predstavlja nov pristop k temam, kot sta preprečevanje korupcije in krepitev integritete.

Namestnik predsednika Komisije Rok Praprotnik je poudaril pomembnost preventivnega delovanja in osveščanja “že v šolskih klopeh”, saj na ta način mladi odrastejo v odgovorne posameznike, ki znajo ločiti med “prav” in “narobe” ter delovati etično. Prav tako je izrazil zadovoljstvo z velikim odzivom in pripravljenostjo osnovnih šol za sodelovanje v tovrstnih aktivnostih, svoje doživljanje projekta kot dobrega načina spoznavanja omenjenih tem pa je s prisotnimi delila tudi učiteljica iz Osnovne šole Središče ob Dravi, Vojka Havlas.

Razstava izdelkov bo v Državnem zboru RS gostovala do 7. 12. 2012, nato pa bo zaokrožila po različnih institucijah širom Slovenije.

Utrinki iz dogodka:


Razstava v februarju in marcu na Osnovni šoli Antona Globočnika Postojna

Od 18. 2. 2013 je razstava izdelkov natečaja “Povej z majico” na ogled v Postojni, in sicer v prostorih Osnovne šole Antona Globočnika. Likovni izdelek učenca te šole Aneja Ogrizka – pod mentorstvom učiteljic Mirele Bubnič in Romane Harmel – je bil uvrščen med dvanajsterico izdelkov, ki jih je posebna natečajna komisija izbrala kot najbolj izvirne in sporočilne.

Vtisi učencev:

“Akcija se mi je zdela zelo koristna in zanimiva. Slike prikazujejo osebna mnenja o korupciji in da bi bil svet lepši brez nje. Vse slike so na enako temo, pa čeprav so prikazane na različne načine, pa vendar vse sporočajo: Konec s korupcijo oz. ustavimo korupcijo.” Nika, 8.c

Mogoče bo malo pomagalo ustaviti korupcijo. Korupcija ni v redu. Svet je boljši brez korupcije.” Neja, 8.c

“Korupcijo bi morali v čim krajšem času zmanjšati oziroma ustaviti. Akcija je bila v redu.” NN


Izdelki natečaja v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper

Risbe in majice ustvarjalnega natečaja so bile od 19. 3. do 5. 4. 2013 na ogled v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper/ Biblioteca centrale Srečko Vilhar Capodistria.


V aprilu izbrani izdelki na Osnovni šoli Središče ob Dravi

Od 9. do 23. 4. so bili izdelki ustvarjalnega natečaja razstavljeni v prostorih Osnovne šole Središče ob Dravi, ki že drugič zapovrstjo sodeluje na natečaju komisije. Izdelka kar dveh učenk te šole – Janje Žinko in Ines Kaučič – sta bila (pod mentorstvom učiteljic Ivice Kanič in Vojke Havlas) uvrščena med dvanajsterico najbolj izvirnih in sporočilnih.

Otvoritev razstave na šoli je potekala ob občinskem prazniku in v ta namen organizirani osrednji proslavi, kjer so si razstavljene izdelke lahko ogledali predstavniki občine, vabljeni gostje ter občani. Razstava je bila vse dni odprta za zainteresirano javnost, od 24. 4. dalje pa je na ogled v prostorih Občinske uprave Občine Središče ob Dravi.


Razstava na Osnovni šoli Kapela

Izdelki ustvarjalnega natečaja so od 4. do 25. 6. na ogled v prostorih Osnovne šole Kapela. Na razstavo so se uvrstili izdelki kar petih učenk te šole – Eme Dubrovski, Tie Dokl, Laure Šutja, Viktorije Šafarič in Laure Marinič. Slednja se je s svojim izdelkom uvrstila med dvanajsterico najbolj izvirnih in sporočilnih.

Otvoritev razstave na šoli je potekala ob zaključni šolski prireditvi, kjer so si razstavljene izdelke lahko ogledali predstavniki občine, starši in vabljeni gostje. “Razstava “Povej z majico” je gledalce navdušila, izrazili pa so tudi presenečenje nad razgledanostjo osmošolcev in razumevanjem pojmov korupcija, poštenost, laž, resnica, integriteta … “Ponosni smo, da razstava gostuje tudi na naši šoli,” je povedala Ida Petek, razredničarka 6. a razreda OŠ Kapela in mentorica nagrajene učenke.

Vabilo k sodelovanju

Na spletnih straneh Ministrstva za šolstvo in šport je komisija 22. 8. 2011 objavila Ustvarjalni natečaj Komisije za preprečevanje korupcije za osme razrede devetletke, ki ga organizira v okviru dogodkov ob dnevu boja proti korupciji, ki potekajo od 1. do 9. 12. 2011. Rdeča nit natečaja so razmišljanja o posamezniku z visoko stopnjo integritete in potrebnem soglasju o temeljnih vrednotah družbe.

Komisija želi z javnim natečajem spodbuditi razmišljanja mladostnikov v osnovnih šolah o integriteti posameznika, njeni povezavi z vrednotami kot so poštenost, pravičnost, enakost, o možnih posledicah, kadar posameznik in družba takšnih vrednot ne gojita in razvijata ter o tem, v kakšni meri je takšno stanje povezano s pojavom korupcije v družbi. Pri tem želimo učence spodbujati k razmišljanju o lastnih izkušnjah in razvijanju sposobnosti razumevanja ter reševanja etičnih vprašanj.

Izbrali bomo 13 najboljših risb – lahko tudi s slogani, kratkimi razmišljanji in izjavami – ki jih bodo ustvarili osnovnošolci osmih razredov devetletke. Ti izdelki bodo razstavljeni na različnih lokacijah po Sloveniji in kasneje izobešeni v prostorih komisije. Uporabili jih bomo tudi za pripravo koledarja in objavili v publikacijah komisije.

Na javni natečaj se lahko prijavi vsaka osnovna šola s sedežem v Republiki Sloveniji, ki bo do 30. 9. 2011 Komisiji za preprečevanje korupcije po elektronski pošti poslala prijavo, skladno s pogoji, natečaj pa bo zaključen 30.11. 2011.

Pridružite se nam, vašega sodelovanja bomo veseli!


Izbor trinajstih najbolj izvirnih izdelkov ustvarjalnega natečaja

Na ustvarjalnem natečaju je z različnim številom izdelkov (do največ deset), ki so jih šole same izbrale, sodelovalo šest osnovnih šol – I. in II. OŠ Žalec, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik iz Hrastnika, OŠ Bojana Ilicha iz Maribora, OŠ Središče ob Dravi ter OŠ Belokranjskega odreda Semič. Posebna natečajna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki različnih strok oziroma področij, je izmed vseh prispelih (devetinštirideset) izbrala trinajst najbolj izvirnih izdelkov. Člani natečajne komisije, ki jo je imenoval predsednik Komisije Goran Klemenčič, so bili:

 • Miro Cerar, profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani,
 • Berta Juvan, specialna pedagoginja,
 • Timy Muršak, dijak in predsednik 21. otroškega parlamenta,
 • Sergeja Oštir, univ. dipl. prav., predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije
 • ter mag. Gregor Mohorčič, direktor Zavoda RS za šolstvo (zaradi zadržanosti se izbora ni udeležil).

Pri izbiri, izbranih je bilo 13 risb, je natečajno komisijo vodil kriterij pozitivne vrednotne sporočilnosti, kar pomeni, da so še posebej pozitivno ocenili tiste izdelke, ki so presegli zgolj opisno raven sporočilnosti ter z likovno interpretacijo vrednot pravičnost, poštenost, integriteta ter enakopravnost nakazali različne ideje oziroma zamisli o tem, kako zagotoviti te vrednote in jih širiti v družbi ter svetu. Izbrane risbe so bile uporabljene za tisk koledarjev in rokovnikov, razstavljene pa bodo na različnih mestih v Sloveniji ter izobešene v prostorih komisije.


Zaključni dogodek ustvarjalnega natečaja Komisije za osnovne šole

V četrtek, 15. decembra 2011, ob 18. uri bo v Osrednji knjižnici Celje otvoritev razstave likovnih del, ki jih je Komisija prejela v okviru ustvarjalnega natečaja in so plod dela učencev osmih razredov devetletk ter njihovih mentorjev.

Spomnimo – osnovne šole, ki so se prijavile na natečaj, so pri predmetu Državljanska vzgoja in etika obravnavale temo “Integriteta posameznika ter njegove temeljne vrednote v (so)odvisnosti s pojavom korupcije v družbi”, učenci pa so nato svoja razmišljanja o teh vsebinah umetniško izrazili pri predmetu Likovna vzgoja.

Na slavnostnem dogodku, ki bo obenem tudi uradni zaključek ustvarjalnega natečaja, bo predsednik KPK Goran Klemenčič učencem, katerih risbe je posebna natečajna komisija ocenila kot najbolj izvirne, podelil posebno priznanje. Razstava bo v Osrednji knjižnici Celje na ogled do 15. 1. 2012.

Galerija izbranih izdelkov:


Slavnostna otvoritev likovne razstave ustvarjalnega natečaja za osnovne šole

Komisija je 15. 12. 2011 v Osrednji knjižnici Celje organizirala zaključni dogodek Ustvarjalnega natečaja za osnovne šole. S slavnostno otvoritvijo likovne razstave je tudi uradno zaključen projekt, ki ga je komisija v sodelovanju s šestimi osnovnimi šolami izvajala od julija do decembra 2011. Likovna razstava izdelkov, ki so plod dela učencev osmih razredov devetletk na temo vrednot pravičnost, poštenost, integriteta ter enakopravnost, bo v Osrednji knjižnici Celje na ogled do 15. januarja 2012. Gre za projekt, ki ga je Komisija izvedla prvič.

Na natečaju je z različnim številom izdelkov (do največ deset), ki so jih izbrale šole, sodelovalo šest osnovnih šol, in sicer I. in II. OŠ Žalec, OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik iz Hrastnika, OŠ Bojana Ilicha iz Maribora, OŠ Središče ob Dravi ter OŠ Belokranjskega odreda Semič. Prijavljene osnovne šole so pri predmetu Državljanska vzgoja in etika obravnavale temo »Integriteta posameznika ter njegove temeljne vrednote v (so)odvisnosti s pojavom korupcije v družbi«, učenci osmih razredov pa so nato svoja razmišljanja o teh vsebinah umetniško izrazili pri predmetu Likovna vzgoja. Na naslov Komisije je prispelo 49 likovnih izdelkov, med katerimi je posebna natečajna komisija, ki so jo sestavljali predstavniki različnih strok, izbrala trinajst najbolj izvirnih.

Zaključni dogodek, na katerem so bili razstavljeni vsi prispeli izdelki, je slavnostno otvoril predsednik Komisije Goran Klemenčič, ki je izrazil navdušenje zaposlenih na Komisiji nad sposobnostjo mladih omenjene vrednote izraziti na tako slikovit in izviren način ter poudaril, da je natečajna komisija imela težko delo in da so s tega vidika zmagovalni prav vsi izdelki. Poleg tega je Klemenčič učencem, ki so se še posebej izkazali in po mnenju natečajne komisije na najbolj izviren način prikazali ideje, kako v družbi in svetu zagotoviti vrednote, kot so pravičnost, poštenost, integriteta ter enakopravnost, podelil posebno priznanje.

Prav tako so svoje doživljanje projekta in njegovega pomena za razvoj odgovornih odraslih posameznikov z integriteto s prisotnimi delili ravnatelji in učitelji sodelujočih osnovnih šol. Poudarili so, da je tematika sicer predstavljala tako otrokom kot učiteljem izziv, vendar so jo otroci spoznali ter skozi razpravo o njej pokazali, da vedo, kaj je prav in česa ne smejo storiti. Skupni dogodek so zaključili z mislijo, da govoriti o poštenosti ni nikoli dovolj.

Najboljši likovni izdelki so bili uporabljeni za tisk koledarjev in rokovnikov ter bodo del publikacij komisije. Do nadaljnjega bodo razstavljeni v Osrednji knjižnici Celje, kasneje pa bodo na ogled po različnih lokacijah v Sloveniji in naposled izobešeni v prostorih Komisije.

Galerija: Slavnostna otvoritev razstave


Razstava nadaljuje svojo pot po Sloveniji …

Razstava likovnih del, ki so nastali v okviru ustvarjalnega natečaja, se je iz Celja preselila v Hrastnik, kjer je 1. 3. 2012 v knjižnici Antona Sovreta potekala otvoritev, na katero so bili kot slavnostni gostje vabljeni župan Hrastnika, ostali občinski funkcionarji ter širša zainteresirana javnost. Dogodek so z recitacijami ter glasbenim in pevskim nastopom pospremili učenci Osnovne šole narodnega heroja Rajka v Hrastniku.

Župan Občine Hrastnik Miran Jerič je prisotne pozval k spoštovanju vrednot, o katerih so razmišljali otroci pri ustvarjanju svojih izdelkov in za katere si vsakodnevno prizadeva Komisija za preprečevanje korupcije, namestnik predsednika Komisije Rok Praprotnik pa je poudaril, da »Korupcija ni nikoli vzrok, ampak posledica,« ter dodal, da imajo otroci izjemno razvit čut za poštenje in pravičnost in da moramo poskrbeti, da ga bodo ohranili. Po opažanjih ravnateljice hrastniške osnovne šole, ki je sodelovala na natečaju komisije, Marine Kmet, učenci spremljajo situacijo in vidijo, kaj se dogaja okoli njih. Zato upa, da bodo odnos, kakršnega so pokazali pri ustvarjanju likovnih izdelkov, obdržali tudi v prihodnosti.


Razstava v aprilu na ogled na Osnovni šoli Bojana Ilicha v Mariboru

Od 2. aprila 2012 je potujoča razstava na ogled v Mariboru, in sicer v prostorih Osnovne šole Bojana Ilicha. Likovna izdelka dveh učenk te šole sta bila uvrščena med trinajsterico izdelkov, ki jih je posebna natečajna komisija izbrala kot najbolj izvirne in sporočilne. Razstava bo javnosti na ogled do 4. maja 2012.


Razstava izdelkov ustvarjalnega natečaja se iz Maribora seli v Žalec

Izdelki ustvarjalnega natečaja za osnovne šole bodo v maju na ogled v prostorih Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec. Na natečaju so sodelovali šolarji obeh žalskih osnovnih šoli, I. in II. OŠ Žalec, ki so s svojimi izdelki navdušili posebno natečajno komisijo, saj je kar devet učencev prejelo posebna priznanja za najbolj izvirne in sporočile risbe.

Otvoritev razstave bo 9. maja ob 9. uri v avli Doma II. Slovenskega tabora na Aškerčevi 9a v Žalcu. Vljudno vabljeni!


V juliju in avgustu izdelki ustvarjalnega natečaja v Kranju in Novem mestu

V času poletnih počitnic bodo izdelki ustvarjalnega natečaja na ogled v Mestni knjižnici Kranj, in sicer od 13. do 30. julija, v avgustu pa v knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Vljudno vabljeni k ogledu.

Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar