Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Vabilo na okroglo mizo Nasprotje interesov – tako popularen, pa tako nerazumljen institut

V Tednu boja proti korupciji 2020 Komisija za preprečevanje korupcije pripravlja več dogodkov z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu integritete in boja proti korupciji. V sredo, 9. decembra 2020, ob 13. uri vabimo na ogled spletne okrogle mize na temo nasprotja interesov. 

Vsebina okrogle mize:

Nasprotje interesov, navzkrižje interesov, konflikt interesov: besedne zveze, ki jih pogosto zasledimo tako v medijskem prostoru kot v strokovnem diskurzu in opisujejo okoliščine, pri katerih trčita javni in zasebni interes. Je v državi z dvomilijonskim prebivalstvom sploh mogoče javne naloge opravljati nepristransko in objektivno ter v celoti preprečiti nastanek nasprotja interesov? Ali uradne osebe ustrezno poznajo institut nasprotja interesov, ki so se mu dolžne izogibati? Lahko o nasprotju interesov res govorimo vedno, ko “nekdo pozna nekoga”, o katerem odloča? Kako do boljšega upravljanja tveganj za nastanek nasprotja interesov, ki je po oceni Komisije za preprečevanje korupcije ključno za delovanje pravne države ter za zaupanje v demokratične institucije, v transparentnost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah ter razpolaganja z javnimi sredstvi?

O teh in drugih dilemah bo potekala razprava med:
Gorazdom Podbevškom, predsednikom Združenja nadzornikov Slovenije,
Prof. dr. Bojanom Dobovškom, rednim profesorjem Fakultete za varnostne vede, Univerze v Mariboru,
Robertom Smrdeljem, predsednikom Združenja občin Slovenije ter županom Občine Pivka,
mag. Mihom Kerinom, samostojnim pravnim svetovalcem v Slovenskem državnem holdingu
ter Simonom Savskim, namestnikom predsednika Komisije za preprečevanje korupcije.
Razpravo bo vodila Katja Mihelič Sušnik, vodja Službe za nadzor in preiskave na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Zaključni govor ob 9. decembru, mednarodnem dnevu boja proti korupciji, bo podal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi.

Prijave in ostale informacije:

Za spremljanje spletne okrogle mize so obvezne predhodne prijave, ki jih do 8. 12. zbiramo na elektronskem naslovu pr.korupcija@kpk-rs.si. Na podlagi prijave vam bomo v začetku decembra poslali spletno povezavo, na kateri boste lahko spremljali dogodek.

Dogodek bo mogoče spremljati tudi na portalu YouTube.

Vljudno vabljeni!

Vabilo na okroglo mizo Nasprotje interesov – tako popularen, pa tako nerazumljen institut
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar