Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Slovenski dan na evropskem protikorupcijskem usposabljanju

V Badnu (Avstrija) te dni poteka začetna konferenca dvoletnega trilateralnega projekta EACT (European Anti-Corruption Training – Evropsko protikorupcijsko usposabljanje), v katerega so vključene protikorupcijske institucije držav članic EU, schengenskega območja in Zahodnega Balkana. EACT vodijo štiri protikorupcijske institucije treh držav: avstrijski Zvezni urad za preprečevanje in boj proti korupciji, slovaški Urad za boj proti korupciji in slovenska Komisija za preprečevanje korupcije v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom (NPU).

Aktivnosti projekta EACT – s sloganom Praksa se povezuje s prakso – vključujejo dve konferenci in vzpostavitev treh tematskih delovnih skupin: preventiva (vodila jo bo Slovenija), odkrivanje in pregon (Avstrija) in mednarodno sodelovanje (Slovaška). Visoki uradniki evropskih protikorupcijskih institucij, ki bodo izbrali delovno skupino preventiva, se bodo v letu 2012 pridružili komisiji in NPU-ju na treh delavnicah v Sloveniji. V sklopu projekta je predvidena izdaja več priročnikov, vsebinski poudarek pa bo namenjen študiji primerov in izmenjavi praktičnih izkušenj. Zaključna konferenca bo leta 2013 v Sloveniji.

Danes je v Badnu na dnevnem redu celodnevna delavnica, ki jo vodi Rok Praprotnik, namestnik predsednika komisije. Na začetku je poudaril pomen preventive pri preprečevanju korupcije, ki jo “lahko primerjamo s preventivno medicino, katere namen je preprečevati bolezni in poškodbe, da kasneje ni potrebno dolgotrajno in boleče zdravljenje”. Direktor NPU Harij Furlan pa je ob tej priložnosti izpostavil pomen nekaterih orodij, ki so namenjena preventivi, kot denimo Supervizor, vendar so hkrati zelo uporabna tudi za preiskovalne organe. Izpostavil je tudi pomen dejstva, da se s takšnimi projekti NPU uveljavlja tudi na mednarodnem področju in gradi zaupanje v njegovo dosedanje delo.

Delegaciji komisije in NPU-ja bosta danes visokim uradnikom evropskih protikorupcijskih institucij predstavili aktivnosti na področju preprečevanja korupcije, z osredotočenjem na transparentnost delovanja države in porabe javnega denarja, načrte integritete in lobiranje. Gosta današnjega dne sta tudi predstavnik OECD in Diana Wallis, podpredsednica Evropskega parlamenta, zadolžena za transparentnost.”

“Slovenski” dan v okviru EACT se bo zaključil z okroglo mizo pod naslovom Več transparentnosti za manj korupcije.

KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE

Slovenski dan na evropskem protikorupcijskem usposabljanju
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar