Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Uslužbenca Komisije ta teden sodelovala na dogodkih doma in v tujini

Vodja Službe za preventivo na Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Vita Habjan Barborič se je v torek v Atenah udeležila rednega sestanka Biroja Skupine držav proti korupciji (GRECO), vodja centra za zaščito prijaviteljev na Komisiji Gregor Pirjevec pa je danes v Vadbenem centru Vinka Beznika Gotenica usposabljal javne uslužbence Generalne policijske uprave – Uprave kriminalistične policije o določbah Zakona o zaščiti prijaviteljev (ZZPri). 

Biro, upravni organ GRECO, je tokrat v Atenah pozornost namenil predvsem delovnim gradivom za 6. krog ocenjevanja držav članic GRECO, ki bo s ciljem zagotavljanja enotne obravnave držav članic vodilo ocenjevalce pri ocenjevanju posameznih držav. Šesti ocenjevalni krog s temo krepitve integritete in preprečevanja korupcije na lokalni ravni se bo začel prihodnje leto, Slovenija pa bo, kot v preteklosti, med prvimi ocenjevanimi državami. Biro, katerega članica je tudi mag. Habjan Barborič, sicer odloča o dnevnem redu skupščinskih zasedanj GRECO in sprejema druge odločitve, povezane z njegovim delom. 

O ZZPri za kriminaliste

Na domačih tleh pa je bilo izobraževanje v Gotenici del dvodnevnega dogodka z naslovom Usposabljanje gospodarskih kriminalistov s področja integritete v organih pregona in uvedba zaščite prijaviteljev (prič) pri odkrivanju korupcijskih kaznivih dejanj. Pirjevec je slušatelje seznanil z določbami ZZPri, ukrepi za zaščito prijaviteljev kršitev in dodatnimi obveznostmi, ki jih je zakon uvedel za zavezance v javnem sektorju. Podrobno je opisal postopek vzpostavitve prijavnih poti in v zvezi s tem obveznosti po zakonu, kot sta imenovanje zaupnika in postopek obravnave prijave, ter ostale aktivnosti, ki jih morajo v povezavi z njimi izvajati zavezanci. Predstavil je pristojnosti Komisije glede zaščite prijaviteljev in orodja, ki so za to na voljo (na primer sodno varstvo, brezplačna pravna pomoč, nadomestilo za primer brezposelnosti in psihološka podpora). 

Uslužbenca Komisije ta teden sodelovala na dogodkih doma in v tujini
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar