Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija na prvem uvodnem srečanju mreže EU za boj proti korupciji

Včeraj se je na sedežu Evropske komisije v Bruslju odvilo prvo uvodno srečanje mreže Evropske unije za boj proti korupciji (mreža), ki se ga je udeležila tudi svetnica za evropsko in mednarodno sodelovanje Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Jana Kulevska Črepinko.

Dobrodošlico so udeležencem izrekli komisarka za notranje zadeve Ylve Johansson v video nagovoru ter evropska varuhinja človekovih pravic Emily O’ReiIIy in poslanka Evropskega parlamenta Ramona Strugartu v živo. Komisarka Johansson je v nagovoru izpostavila, da je preprečevanje korupcije odgovornost celotne družbe, na kar ves čas apeliramo tudi na KomisijiV nadaljevanju so se prisotni seznanili s strukturo in cilji mreže ter razpravljali o slednjih in o potencialni dodani vrednosti mreže, ki je bila vzpostavljena, da bi povezovala nacionalne organe članic EU, njene strokovne delavce, civilno družbo, mednarodne organizacije, agencije in druge deležnike EU v skupnih prizadevanjih za preprečevanje korupcije. Izmenjali so tudi mnenja o trendih in temah, na katere bi se mreža lahko osredotočila v prihodnosti. Sledile so interaktivne razprave o nekaterih dobrih praksah in trendih, opredeljenih v Poročilu o stanju pravne države za leto 2023. Ob koncu srečanja so se udeleženci seznanili z možnostmi financiranja protikorupcijskih projektov v okviru Instrumenta za tehnično podporo (TSI), programa Erasmus+ in Sklada za notranjo varnost.

Mreža za skupno kulturo preprečevanja korupcije v EU

Evropska komisija je s svežnjem predlogov za protikorupcijske ukrepe, sprejetim 3. maja 2023, okrepila ukrepe za podporo protikorupcijskim politikam in zakonodajam držav članic ter oblikovala skupno kulturo boja proti korupciji. Hkrati se je zavezala, da bo okrepila svojo vlogo v mednarodnih forumih in sodelovanje med vsemi zainteresiranimi stranmi. Določila je možne cilje mreže, kot so zagotavljanje novega zagona prizadevanjem za preprečevanje korupcije po vsej EU ter razvoj najboljših praks in praktičnih smernic na različnih področjih skupnega interesa.

Ob vsem naštetem se kaže potencial mreže tudi v prispevku k protikorupcijskemu delu Evropske komisije, na primer s kartiranjem področij z visokim tveganjem za korupcijo, kar je konkreten izvedljivo v letu 2024. Znanje in najboljše prakse, ki si jih članice mreže izmenjujejo med seboj, ter kartiranje območij z visokim tveganjem v EU bodo uporabljeni tudi za razvoj prve strategije EU za boj proti korupciji.

Komisija na prvem uvodnem srečanju mreže EU za boj proti korupciji
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar