Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Vabilo na spletni seminar Kaj prinaša Zakon o zaščiti prijaviteljev

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) in Ministrstvo za pravosodje (Ministrstvo) vabita k udeležbi na spletnih seminarjih z naslovom Kaj prinaša Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri), s katerimi želimo posameznim skupinam zavezancev olajšati vzpostavitev prijavnih poti za prijavo kršitev v delovnem okolju.

Novi Zakon o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23), ki stopi v veljavo v sredo, 22. februarja 2023, prinaša pomembne ukrepe za zaščito oseb, ki prijavijo kršitve, določa dodatne obveznosti za zavezance v javnem in zasebnem sektorju ter pomembne novosti tudi za Komisijo, ki s sprejetjem ZZPri pridobiva na veljavi in pristojnostih na področju zaščite prijaviteljev.

Seminarji so namenjeni osebam, ki bodo v organizaciji zadolženi za vzpostavitev prijavne poti. ZZPri za slednje določa rok za zavezance v javnem sektorju in v zasebnem sektorju z več kot 250 zaposlenimi do 23. 5. 2023, za zavezance v zasebnem sektorju, ki imajo med 50 in 249 zaposlenih, pa do 17. 12. 2023. Udeleženci se bodo na seminarjih seznanili s postopkom vzpostavitve prijavne poti, kar obsega imenovanje zaupnika, opredelitev naslova za prejem prijave in sprejem notranjega akta, v katerem bodo opisane posebnosti obravnave prijave, pri kateri ne sme priti do razkritja identitete prijavitelja. Poudarek na srečanjih pa bo tudi na izmenjavi vprašanj in odgovorov ter izmenjavi izkušenj med udeleženci.

Komisija in Ministrstvo sta že pred začetkom veljavnosti ZZPri pristopila k izdelavi vzorcev različnih dokumentov, ki bodo zavezancem olajšali implementacijo zakona in vzpostavitev poti za notranjo prijavo. Vzorci notranjega akta, prijave in splošne spletne informacije so dostopni na tej povezavi (spletna stran Ministrstva za pravosodje, znotraj katere najdete ažurne povezave na gradiva).

Seznam spletnih seminarjev za posamezne skupine zavezancev

Vse informacije so dostopne tudi na tej povezavi (spletna stran Ministrstva za pravosodje, znotraj katere najdete ažurne povezave).

Osnutek programa

Prijava na seminar

Prosimo, da vaš interes za udeležbo vpišete v spletni obrazec vsaj 5 dni pred seminarjem, prav tako pa imate preko povezave možnost vnaprej zastaviti morebitna odprta vprašanja, kar bo omogočalo kakovostnejšo razpravo.

Vabilo na spletni seminar Kaj prinaša Zakon o zaščiti prijaviteljev
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar