Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Začenja se Teden preprečevanja korupcije 2022

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) ta teden ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, 9. decembru, že tradicionalno organizira Teden preprečevanja korupcije, v okviru katerega organizira niz brezplačnih dogodkov za različne javnosti. Letos bo prvič potekal pod novim imenom, ki izpostavlja pomen preventivne vloge Komisije.

Dva večja dogodka s skupnim imenovalcem preprečevanja korupcije in krepitve integritete

V sredo, 7. decembra, bo Komisija na dnevu odprtih vrat gostila študente in študentke štirih fakultet: Pravne in Ekonomske fakultete v Ljubljani ter Fakultete za družbene vede in Fakultete za varnostne vede. Študentje in študentke se bodo seznanili z vizijo senata Komisije, pomenom integritete pri službovanju v javnem sektorju in na praktičnem primeru spoznali ukrepe za krepitev integritete in preprečevanje korupcije.

Osrednji dogodek tedna z zgovornim naslovom Nova smer: krepitev integritete se bo odvijal v četrtek, 8. decembra, v Kongresnem centru Brdo in sočasno po aplikaciji Vimeo. Predstavniki Komisije bodo z uglednimi gosti s področja državne uprave, lokalne samouprave in vzgojno izobraževalnega sistema na dveh okroglih mizah predstavili novo, sodobnejšo smer v prizadevanjih za preprečevanje korupcije in krepitev integritete ter razpravljali o pogledu naprej in o tem, kakšna naj bo vloga Komisije pri preventivnih dejavnostih in nadzoru korupcijskih tveganj.

Osrednji dogodek z okroglima mizama lahko brezplačno spremljate tudi preko spletne aplikacije Vimeo, ki bo dostopna na tej povezavi.

Na prvi okrogli mizi z naslovom »Veliko občin, veliko izzivov: kako se na lokalni ravni pri omejitvah poslovanja sploh izogniti nasprotju interesov?« bodo ob 9:30 z moderatorko Katjo Mihelič Sušnik, vodjo službe za nadzor na Komisiji, razpravljali župan Mestne občine Kranj in predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Matjaž Rakovec, župan Občine Kočevje in član predsedstva Združenja občin Slovenije dr. Vladimir Prebilič, predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in predsednik Komisije dr. Robert Šumi.

Na drugi okrogli mizi z naslovom »Ali je krepitev avtonomije otroka nujna za razvoj integritetnega posameznika?« bodo ob 13:00 z moderatorko Barbaro Fürst, pomočnico vodje Službe za preventivo na Komisiji, razpravljali vodja projekta »Dobro sem« Zveze prijateljev mladine Moste Polje Monika Erjavec Bizjak, dr. Polona Gradišek s Pedagoške fakultete, mag. Klavdija Šipuš in mag. Renata Zupan Grom – obe iz Zavoda RS za šolstvo ter Maja Vačun iz Osnovne šola Selnica ob Dravi. Ob začetku okrogle mize bosta zbrane nagovorila direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj in predsednik Komisije dr. Robert Šumi.

Celoten program osrednjega dogodka Nova smer: krepitev integritete

9:30 – 11.30: okrogla miza Veliko občin, veliko izzivov: kako se na lokalni ravni pri omejitvah poslovanja sploh izogniti nasprotju interesov? Gostje: Matjaž Rakovec, dr. Vladimir Prebilič, Gorazd Podbevšek, Sanja Ajanović Hovnik in dr. Robert Šumi

11.30: izjava za medije

12.00 – 13.00: odmor

13.00 – 15.00: okrogla miza Ali je krepitev avtonomije otroka nujna za razvoj integritetnega posameznika? Uvodni nagovori: dr. Vinko Logaj in dr. Robert Šumi Gostje: Monika Erjavec Bizjak, mag. Renata Zupanc Grom, mag. Klavdija Šipuš in dr. Polona Gradišek

Poudarek na preventivni vlogi Komisije

Komisija se je letos odločila svoj tradicionalni dogodek Teden boja proti korupciji preimenovati v Teden preprečevanja korupcije, s čimer želi izpostaviti pomen preventivne vloge pri izpolnjevanju svojega poslanstva, kar bo tudi rdeča nit letošnjega dogajanja. Za spremembo imena se je odločila v skladu z vsemi dosedanjimi spremembami v letu 2022 in s tistimi, ki šele prihajajo. Komisija je pri krepitvi integritete v družbi pridobila nov pomemben poudarek denimo prejšnji mesec s slovesnim podpisom pogodbe o ustanovitvi  Evropske mreže za etiko javnega sektorja (ENPE), s  čimer je tudi uradno postala njena članica. Formalna ustanovitev je nadaljevanje podpisa pristopne izjave junija letos, ko je dr. Robert Šumi izjavil: »Podpis pristopne izjave je potrditev tega, da Evropa stremi k ustanavljanju in povezovanju institucij na višji ravni. Od negativnega prizvoka, ki ga korupcija inherentno vsebuje, se pomika proti utrjevanju dobrega. Ne gre več zgolj za preprečevanje korupcije, temveč za sodobnejši pristop, ki temelji na krepitvi integritete in transparentnosti javnega sektorja.« V duhu tega sodobnejšega trenda se bo odvijal tudi letošnji Teden preprečevanja korupcije.

Začenja se Teden preprečevanja korupcije 2022
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar