Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Nabave zaščitne opreme: uvedenih 21 preiskav zoper osem uradnih oseb

Na podlagi interesa javnosti Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) obvešča, da je po izvedenem tematskem nadzoru nabav zaščitne opreme uvedla 21 preiskav suma kršitve integritete uradne osebe. V preiskavah, ki bodo zaznane sume kršitev potrdile ali ovrgle, Komisija obravnava osem uradnih oseb.

Komisija je v okviru tematskega nadzora v Zavodu RS za blagovne rezerve in drugih subjektih javnega sektorja, ki so izvajali nabavo zaščitne opreme, potrebne pri obvladovanju širjenja nalezljive bolezni Covid-19 zaznala večje število korupcijskih tveganj, zaradi katerih je pristojnim podala priporočila, hkrati pa je zaznala tudi nekatere sume kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, zaradi katerih je v novembru uvedla 21 preiskav.

Preiskave je Komisija uvedla zoper osem uradnih oseb, ki so bile o uvedbi preiskave tudi že obveščene, in sicer zoper dva funkcionarja (ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ter nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija), dve poslovodni osebi (v. d. direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Tomija Rumpfa in nekdanjega direktorja Zavoda RS za blagovne rezerve Antona Zakrajška) ter štiri javne uslužbence (uslužbenko ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrejo Potočnik ter uslužbence Zavoda RS za blagovne rezerve Alojzija Černeta, Ivana Galeta in Marka Naraločnika).

Sume kršitev – vsi postopki so bili uvedeni zaradi suma kršitve integritete uradne osebe – je Komisija zaznala v osmih poslih z naslednjimi izbranimi ponudniki: Public Digital Infrastructure, družba za digitalno infrastrukturo d.o.o., Hmezad – TMT transport, mehanizacija, trgovina d.o.o., Gorenje gospodinjski aparati d.o.o., genEplanet diagnostika d.o.o., Cross Continental, gradbeništvo d.o.o., Dobnik Trade trgovina in storitve d.o.o., Tehno-Mag d.o.o. ter Medicop – specialna oprema d.o.o.

Uvedba preiskave pomeni, da je Komisija na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Pri tem Komisija poudarja, da bo šele preiskava pokazala, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavane osebe bodo imele v postopku preiskave vse pravice v skladu z Zakonom o splošnem upravnem postopku, prav tako bodo imele možnost pojasniti svoja ravnanja.

Več informacij o konkretnih postopkih do zaključka posameznih preiskav Komisija zaradi interesov postopkov ne more dati.

KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE

Nabave zaščitne opreme: uvedenih 21 preiskav zoper osem uradnih oseb
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar