Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Ocenjevanje Slovenije v OECD

Ljubljana, 24. oktobra 2017 – V Parizu je prejšnji teden med 17. in 20. oktobrom potekalo redno oktobrsko zasedanje OECD Delovne skupine za boj proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev (WGB).

WGB je 18.10.2017 obravnavala pisno poročilo Republike Slovenije o napredku v tretjem ocenjevalnem krogu. Ocenjevalci so izpostavili velik napredek pri izpolnjevanju priporočil na področju kazenske zakonodaje, usposabljanja in osveščanja, kot dobro prakso pa so izpostavili tudi analizo Vrhovnega državnega tožilstva glede tožilske prakse pregona pravnih oseb.

Edino odprto vprašanje tokratnega ocenjevanja ostaja vprašanje sprejema novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, pri čemer so ocenjevalci pozdravili informacijo glede aktivnosti Ministrstva za pravosodje, ki je pripravilo predlog sprememb zakona. Predlog novele bo v državnem zboru obravnavan predvidoma do konca letošnjega leta.

Tokratnega zasedanja WGB so se udeležili predstavniki komisije, Ministrstva za pravosodje, Policije in Vrhovnega državnega tožilstva RS. Generalni državni tožilec je ocenjevalce seznanil s sprejemom politike pregona, ob robu srečanja pa se je tudi sestal z vodjo protikorupcijskega oddelka OECD Patrickom Moulettom ter podpredsedujočim delovne skupine WGB Lorenzom Salazarjem.

Slovenija bo na zasedanju WGB oktobra 2018 ponovno poročala o delovanju Komisije za preprečevanje korupcije in o napredku pri sprejemanju novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ocenjevanje Slovenije v OECD
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar