Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Potekel je rok za oddajo podatkov o premoženjskem stanju poslancev

Do 1. septembra so morali novi in nekdanji poslanci po Zakonu o Integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) Komisiji za preprečevanje korupcije oddati poročila o svojem premoženjskem stanju.

Ta obveznost velja za vse poslance, ki so nastopili oziroma prenehali funkcijo s 1. avgustom letos.

Ni pa bilo treba do 1. septembra tega poročila potrebno oddati vsem poslancem. Svojega premoženja tako do danes ni treba prijaviti poslancem:
– ki so svojo funkcijo nastopili ponovno ali so nastopili katero drugo funkcijo, zaradi katere so še vedno zavezani za poročanje podatkov o premoženjskem stanju,
– ki jim je funkcija prenehala in nadaljujejo drugo funkcijo, zaradi katere so še vedno zavezani za poročanje podatkov o premoženjskem stanju.
Zgoraj omenjeni pa morajo komisiji spremembe o premoženjskem stanju sporočiti do 31. januarja 2015 (spremembe premoženjskega stanja vključujejo tudi spremembe glede opravljanja funkcije).

Podatki bodo na voljo do konca prihodnjega tedna 

Če zavezanci za oddajo poročila o premoženjskem stanju nimajo varnega elektronskega podpisa, morajo izpolnjen elektronski obrazec natisniti in ga poslati po pošti, tako da komisija še nima končnih podatkov o tem, če so vsi zavezanci izpolnili svoje zakonske obveznosti. Podatki o tem bodo znani, ko bo komisija pregledala vse prejete obrazce, saj je potrebno natančno pregledati tudi ali so prijave pravilno izpolnjene. Predvidoma bo to do konca prihodnjega tedna.

Dodajmo še, da je komisija ob novem sklicu Državnega zbora Republike Slovenije za poslance pripravila paket informacij, s katerimi jih je opomnila na njihove obveznosti, ki izhajajo iz njihove nove (ali ponovljene) poslanske funkcije po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Več o tem smo zapisali v novici na tej povezavi.

Potekel je rok za oddajo podatkov o premoženjskem stanju poslancev
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar