Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Zaključek evropskega protikorupcijskega projekta EACT

Na Brdu pri Kranju se je končala zaključna konferenca evropskega protikorupcijskega projekta EACT, ki je potekala od 14. do 17. 10. 2013.

Konferenca je predstavljala zadnjo aktivnost v dveletnem protikorupcijskem projektu, ki je temeljil na izmenjavi izkušenj, dobrih praks in priporočil, kako izvajati boj proti korupciji na posameznih izbranih področjih.

V okviru konference so potekali slavnostni nagovori predsednika RS Boruta Pahorja, ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, slovaške ambasadorke v Sloveniji Marianne Orucove ter generalnega direktorja direktorata Predsedstvo avstrijskega Zveznega ministrstva za notranje zadeve Franza Einzigerja.

Konference so se udeležili tudi predstavniki mednarodnih organizacij in EU, tako sta nagovor podala predstavnica UNODC Candice Welsch ter predstavnik EUROPOL-a Robert Črepinko.

Drugi dan konference je bil v celoti posvečen delavnicam, udeleženci so razpravljali o izkušnjah in dobrih praksah na področjih zaščite prijaviteljev, lobiranja, skupne pravne pomoči (mutual legal assistance) in skupnih preiskovalnih skupin (joint investigation teams).

O EACT projektu

EACT (European Anti-Corruption Training) je bil trilateralni mednarodni protikorupcijski projekt. V njem so sodelovale štiri protikorupcijske institucije treh držav: avstrijski Zvezni urad za preprečevanje in boj proti korupciji (Federal Bureau of Anti-Corruption), slovaški urad za boj proti korupciji (Bureau for the Fight against Corruption), in slovenska Komisija za preprečevanje korupcije ter Nacionalni preiskovalni urad.

Projekt se je začel v 2011, njegov namen pa je bil izmenjati izkušnje in poiskati dobre prakse na različnih področjih boja proti korupciji, ki so bile na koncu zbrane v priročniku dobrih praks.

V projektu je sodelovalo približno 50 organizacij z mandatom boja proti korupciji iz držav EU in Z Balkana.
Delovna področja projekta so bila razdeljena po državah v 3 delovne skupine; Avstrija je prevzela koordinacijo področja preiskav in pregona, Slovaška mednarodnih odnosov, Slovenija pa preprečevanja korupcije. Posebnost projekta je tudi vzpostavitev komunikacijske mreže med članicami projekta v okviru EUROPOL-ovega spletnega portala.

V 2012 je projekt pridobil evropska sredstva v višini nekaj manj kot 400.000 EUR. Z njimi je bilo izvedenih 15 delavnic (5 v vsaki delovni skupini), uvodna in zaključna konferenca, izdelan in izdan pa je bil tudi omenjeni priročnik dobrih praks.

Zaključek evropskega protikorupcijskega projekta EACT
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar