Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Evropska protikorupcijska konferenca ob zaključku EACT projekta

Na Brdu pri Kranju se je 15. 10. 2013  začel zaključni del trilateralnega mednarodnega protikorupcijskega projekta EACT, ki je v zadnjih treh letih združil znanje in praktične izkušnje pri preprečevanju korupcije štirih protikorupcijskih organov treh evropskih držav – Avstrije, Slovaške in Slovenije ter sodelujočih ekspertov iz protikorupcijskih institucij iz ostalih držav EU.

Uvodni del konference, ki se sicer danes in v prihodnjih dneh nadaljuje s praktičnimi vsebinami, zaključena pa bo v četrtek, so slavnostno otvorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za notranje zadeve Gregor Virant, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, generalni direktor direktorata pri Zveznem Ministrstvu za notranje zadeve Republike Avstrije Franz Einzinger in veleposlanica Slovaške republike Marianna Oravcová.

Skupno sporočilo govorcev je bilo enotno – da je tovrstno nadnacionalno povezovanje v boju proti korupciji edini pravi način spopadanja s tem problemom, ki ni omejen na posamezne države, zato terja skupne rešitve. V prihodnjih dneh bodo sledile še zadnje praktične delavnice, protikorupcijska konferenca pa bo zaključena v četrtek. Dobre prakse in načini spopadanja s korupcijo bodo na koncu zbrani v priročniku dobrih praks, ki bo predstavljal dodatno orodje v nadaljnjem boju zoper korupcijo, tako nacionalno kot globalno oziroma na evropski ravni.

Spomnimo – EACT je trilateralni mednarodni protikorupcijski projekt, v katerem sodelujejo štiri protikorupcijske institucije treh držav: avstrijski Zvezni urad za preprečevanje in boj proti korupciji (Federal Bureau of Anti-Corruption), slovaški urad za boj proti korupciji (Bureau for the Fight against Corruption) in slovenska Nacionalni preiskovalni urad ter Komisija za preprečevanje korupcije.

Projekt se je začel v letu 2011, v njem pa sodeluje približno 50 organizacij z mandatom boja proti korupciji iz držav EU in Z. Balkana. Delovna področja projekta so bila razdeljena po državah v 3 delovne skupine; Avstrija je prevzela koordinacijo področja preiskav in pregona, Slovaška mednarodnih odnosov, Slovenija pa preprečevanja korupcije. Posebnost projekta je tudi vzpostavitev komunikacijske mreže med članicami projekta v okviru EUROPOL-ovega spletnega portala.

V letu 2012 je projekt pridobil nekaj manj kot 400.000 evrov evropskih sredstev, s čemer je bilo izvedenih 15 delavnic (5 v vsaki delovni skupini), uvodna in zaključna konferenca ter izdelan priročnik dobrih praks. Predvideni zaključek projekta je konec leta 2013.

Evropska protikorupcijska konferenca ob zaključku EACT projekta
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar