Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv predsednika KPK Gorana Klemenčiča na sklep MVK o odreditvi nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič se je odzval na današnji sklep Mandatno volilne komisije o odreditvi nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem, in sicer sporoča:

»Komisija za preprečevanje korupcije, ne samo jaz kot njen predsednik, nikakor ne nasprotuje izvajanju nadzornih pristojnosti Državnega zbora RS – vključno s področjem nadzora nad premoženjskim stanjem članov komisije. Je pa upravičeno pričakovati, da se tak nadzor izvrši zakonito in korektno. Dosedanje postopanje danes že bivše predsednice Mandatno volilne komisije (MVK) Sonje Ramšak in predvsem predlagateljev nadzora iz poslanske skupine SDS žal ne nudijo podlage za tak sklep. Današnja seja je bila že četrta ali peta seja na to temo, pri čemer sam še nisem imel možnosti odgovoriti na vprašanja in domnevne očitke iz raznih anonimk. Nasprotno pa posamezni poslanci SDS vsak sklic izrabijo za ustvarjanje vtisa v javnosti o domnevni spornosti mojega premoženja in celo o mojem izmikanju nadzoru – na podlagi anonimk in navkljub temu, da že razpolagajo z listinsko dokumentacijo, ki takega suma ne potrjuje.

Skupaj z ženo sva najino prvo in edino družinsko hišo (velikosti 170 m2, na parceli, veliki cca. 360 m2) kupila leta 2007 v tretji podaljšani gradbeni fazi. Nepremičnino sva našla prek spletne strani nepremicnine.net in jo kupila s pomočjo uradnega nepremičninskega posrednika. Cena je bila tržna in povsem enaka kot cena sosedove nepremičnine oziroma tovrstnih nepremičnin na trgu. Hišo sva plačala s pomočjo hipotekarnega kredita in v celoti na TRR prodajalca – družbe v Sloveniji in ne v kakšni tuji državi ali banki. Lastniške strukture investitorja pred, med ali po nakupu hiše nisva poznala. Pomembno je bilo, da ima hiša gradbeno dovoljenje, kako je zgrajena in da je prosta bremen.  Če strnem: hiša je bila kupljena na trgu, po tržni ceni, v celoti plačana, ima gradbeno dovoljenje, v zvezi z njo so bile plačne vse dajatve in pristojbine in je v postopku vpisa v GURS. O Cipru in podobnih zadevah sva prvič slišala po pojavu anonimke in očitkov poslanske skupine SDS ter nekaterih glasil. Kaj se je kasneje dogajalo s podjetjem, od katerega sva midva in več drugih kupcev v Sloveniji kupila nepremičnine, ne veva.

Če je to očitek, je povsem neutemeljen; kot bi bil na primer neutemeljen očitek vsakemu poštenemu kupcu stanovanja, ki ga je zgradil Vegrad, ob čemer se je šele pozneje izkazalo, na kakšen način je omenjena družba poslovala. In drugič, hišo smo kupili leta 2007, ko nihče iz naše družine ni bil zaposlen v javnem sektorju oziroma ni opravljal javne funkcije, kar pomeni, da je pobuda SDS v tem delu izven zakonskega okvira.

Že na prejšnji seji sem bil pripravljen dati pojasnila na konkretna vprašanja članov MVK, pa te možnosti nisem imel. Prejel nisem niti enega konkretnega vprašanja. Na zaprti seji sem bil zgolj priča prerekanju o postopku in zakonski podlagi ter branju anonimk. Izvedel pa sem tudi, da je danes že bivša predsednica MVK Sonja Ramšak v svoji prejšnji funkciji še pred sklepom komisije in brez pravne podlage (nezakonito) v mojem primeru pridobivala osebne in bančne listine o meni in mojih družinskih članih za obdobje pred mojim nastopom funkcije. Teh pristojnosti nima KPK, ne MVK.

V luči vsega povedanega se ne morem znebiti vtisa, da so postopki bivše predsednice MVK in predlagateljev s strani poslanske skupine SDS politično in osebno motiviran pritisk na neodvisno nadzorno institucijo.  Ne glede na to ponavljam, da bom v nadzoru v celoti sodeloval in podal vsa pojasnila, pričakujem pa, da bo ta opravljen po vsaj minimalnih standardih zakonitosti in dostojnosti. Začel se namreč ni tako.«

Odziv predsednika KPK Gorana Klemenčiča na sklep MVK o odreditvi nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar