Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

KPK: Popravek današnje izjave pooblaščencev Zorana Jankovića

V današnji izjavi za medije (v kontekstu podatka), da je Zoran Janković vložil pritožbo zoper sklep Upravnega sodišča na Vrhovno sodišče, se je pooblaščencu tožnika, Odvetniški družbi Čeferin, zapisalo tudi, da je s tem sodišče potrdilo, da ne drži stališče predsednika komisije Gorana Klemenčiča, »da zoper njegova pisanja ne obstaja nikakršno pravno sredstvo«.

V zvezi s tem pojasnjujemo, da predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (dalje: komisija) ali kdorkoli drug v imenu komisije ni nikoli izjavil, da zoper zaključno poročilo nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ni možna uporaba pravnih sredstev. Zato je trditev pooblaščenca tožnika vsaj napačna, če že ne neprimerna – posebej v luči dejstva, da je moralo prvostopenjsko sodišče tožnika pozvati, naj prvotno tožbo dopolni, ker ta ni izpolnjevala temeljnih pogojev za razsojanje in bi jo sodišče brez dopolnitve zavrnilo.

Komisija je večkrat poudarila, da je poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem dokončno, ker zoper njega ni mogoča pritožba. Tega dejstva Upravno sodišče z zadnjima sklepoma ni v ničemer spremenilo oziroma mu je pritrdilo. Možna pa so, to je poudarila komisija, druga pravna sredstva – na primer tožbe.

Predsednik komisije kot tudi komisija sta ob različnih priložnostih – tudi s sporočilom za javnost, ki je že pol meseca objavljeno na spletnih straneh komisije – izrecno poudarila, da je uporaba pravnih sredstev zoper odločitve oziroma ugotovitve institucij pravne države običajna, ustavna in demokratična pot – v nasprotju s podtikanji in osebnimi diskreditacijami nadzornih institucij ter ljudi, ki vodijo takšne institucije. Utemeljeno je pričakovanje, da politika, z njo povezane osebe, tožniki ali njihovi pooblaščenci javnost obveščajo korektno.

KPK: Popravek današnje izjave pooblaščencev Zorana Jankovića
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar