Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Slavnostna otvoritev razstave Ustvarjalnega natečaja KPK za osnovne šole »Povej z majico«

Komisija za preprečevanje korupcije je v sodelovanju z Državnim zborom RS danes, 3. 12. 2012, v preddverju velike dvorane Državnega zbora RS izvedla zaključni dogodek Ustvarjalnega natečaja za osnovne šole »Povej z majico«. S slavnostno otvoritvijo razstave, kjer so na ogled izdelki osnovnošolcev na temo preprečevanja korupcije, poštenosti, etike in spoštovanja teh vrednot in podelitvijo priznanj ter majic z izbranimi motivi učencem in njihovim mentorjem, je tudi uradno zaključen projekt, ki ga je komisija v sodelovanju s šestnajstimi osnovnimi šolami iz različnih delov Slovenije izvajala od septembra 2012. Projekt je komisija v sodelovanju z osnovnimi šolami izvedla drugič zapovrstjo.

Zaključni dogodek je slavnostno otvoril predsednik Državnega zbora RS dr. Gregor Virant, ki je ob tej priložnosti še posebej izpostavil pomen zaupanja v družbi ter pozdravil projekt komisije, ki predstavlja nov pristop k temam, kot sta preprečevanje korupcije in krepitev integritete.

Namestnik predsednika KPK Rok Praprotnik je poudaril pomembnost preventivnega delovanja in osveščanja »že v šolskih klopeh«, saj na ta način mladi odrastejo v odgovorne posameznike, ki znajo ločiti med »prav« in »narobe« ter delovati etično. Prav tako je izrazil zadovoljstvo z velikim odzivom in pripravljenostjo osnovnih šol za sodelovanje v tovrstnih aktivnostih, svoje doživljanje projekta kot dobrega načina spoznavanja omenjenih tem pa je s prisotnimi delila tudi učiteljica iz Osnovne šole Središče ob Dravi, Vojka Havlas.

Osnovne šole, ki so se prijavile na natečaj, so pri predmetu Državljanska vzgoja in etika obravnavale področje integritete posameznika ter temeljnih vrednot v (so)odvisnosti s pojavom korupcije. Učenci so nato svoja razmišljanja o predavanih vsebinah izrazili pri predmetu Likovna vzgoja – v obliki grafita, kratke misli, besedne zveze, izjave, preproste skice ali drugega. Šole so izbrale pet najboljših izdelkov in jih posredovale komisiji, končni izbor – dvanajstih najbolj sporočilnih in izvirnih – pa je opravila posebna natečajna komisija v sestavi dr. Urban Vehovar iz Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, Aljana Primožič, karikaturistka, Ines Pusovnik, ena od dobitnic priznanja lanskoletnega ustvarjalnega natečaja, ter Boris Gramc, predstavnik KPK. Najboljši izdelki so bili uporabljeni za tisk koledarjev in majic, prav tako pa bodo del različnih publikacij komisije.

Razstava izdelkov bo v Državnem zboru RS gostovala do 7. 12. 2012, nato pa bo zaokrožila po različnih institucijah širom Slovenije. Več o projektu: Povej z majico.

Slavnostna otvoritev razstave Ustvarjalnega natečaja KPK za osnovne šole »Povej z majico«
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar