Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Mednarodni dan boja proti korupciji: priložnost za osveščanje in vključevanje javnosti v boj proti korupciji

Mednarodni dan boja proti korupciji, 9. december, zagovorniki boja proti korupciji po vsem svetu obeležujejo z raznimi aktivnostmi z namenom osveščati in vključiti širšo javnost v učinkovitejši boj proti korupciji in goljufijam.


Komisija za preprečevanje korupcije bo v počastitev Mednarodnega dneva boja proti korupciji 9. decembra 2011 v dvorani Državnega sveta organizirala Posvet o skupnih vrednotah in etiki v javnem prostoru. Posvet in zbornik z istoimenskim naslovom, ki bo izšel v začetku leta 2012, bosta hkrati namenjena počastitvi 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in spodbudi širši javnosti k premisleku o skupnih vrednotah in načinih, kako s krepitvijo integritete ter družbene odgovornosti do teh vrednot presegati razlike in nesoglasja, ki nas ovirajo na poti do blaginje ter družbene kohezivnosti. Več o dogodku si lahko preberete tukaj.

Zveza nevladnih organizacij za preprečevanje kriminala in kazensko pravo (Alliance) dan boja proti korupciji obeležuje že dan prej, 8. decembra, s forumom e-mail v New Yorku z naslovom Storimo lahko več kot to. Osrednja tema foruma bodo majhne spremembe, ki vodijo k velikim spremembam v boju proti korupciji.

Svetovna banka bo na dan boja proti korupciji v spletni klepetalnici gostila podpredsednika Svetovne banke iz enote za integriteto, Leonarda McCarthyja. Razpravljal bo o napredku na področju boja proti korupciji, novih orodjih za dokazovanje odgovornosti kršilcev zakona, in kako orodja ter tehnologije za preventivo lahko pomagajo pri krepitvi prizadevanj za boj proti korupciji.

Transparency International, največja nevladna mednarodna organizacija za boj proti korupciji, v Londonu 8. decembra 2011 organizira »Letno protikorupcijsko predavanje«. Predaval bo Hon Clare Short, predsednik Mednarodnega odbora pobude za preglednost v ekstraktivni industriji (EITI) in nekdanji britanski minister za mednarodni razvoj. Short bo govoril o transparentnosti v praksi. Dan zatem, 9. decembra, pa organizira »Protikorupcijsko predavanje – Mednarodni dan boja proti korupciji«.

V Ugandi Mednarodni dan boja proti korupciji obeležujejo s kampanjo ACW 2011 (anti corruption week 2011), katere tema je »Pregled učinkovitosti Urada za boj proti korupciji od ustanovitve«. Sporočilo kampanje je potreba po proučitvi, kaj je bilo narejeno v zadnjih dveh letih, ob ugotovitvi, da institucije in zakoni sami z izboljšanjem zagotavljanja svojih storitev niso bistveno zmanjšali števila primerov korupcije. V štirih dneh se bodo zvrstile konferenca, sestanki in konvencija podpornikov boja proti korupciji ter javna razstava prispevkov k boju proti korupciji. Cilji ACW so oceniti učinkovitost Urada za boj proti korupciji in zagotoviti večje število zaposlenih, da se doseže čim hitrejše reševanje primerov, zavedanje o vlogi Urada za boj proti korupciji ter sodelovanje javnost v boju proti korupciji.

Transparency International Irske bo obeležitev Mednarodnega dne boja proti korupciji združila z objavo Globalnega protikorupcijskega barometra. V ta namen bo pripravila dogodek »Čiščenje irske politike«. Na dogodku bodo razpravljali o upadu zaupanja javnosti v vlado in politiko na Irskem in raziskali, kakšne so možne rešitve, da bi to zaupanje povrnili. Globalni protikorupcijski barometer je letna raziskava, ki meri izkušnje običajnih ljudi s korupcijo v več kot osemdesetih državah.

 

Mednarodni dan boja proti korupciji: priložnost za osveščanje in vključevanje javnosti v boj proti korupciji
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar