Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Potrebujemo močan evropski odziv na korupcijo

»Korupcija je bolezen, ki države uničuje od znotraj,« je v svojem govoru na konferenci Transparency International ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji povedala Cecilia Malmström, evropska komisarka za notranje zadeve, in poudarila, da je pri omejevanju korupcije potrebno izkoristiti vse razpoložljive ukrepe ter možnosti.    

S tem je hotela posebej izpostaviti protikorupcijski zakonodajni sveženj, ki ga je Evropska komisija sprejela 6. junija 2011. Sveženj vsebuje sporočilo o celoviti politiki boja proti korupciji v Evropski uniji (EU), sklep o uvedbi mehanizma poročanja EU o boju proti korupciji, poročilo o boju proti korupciji v zasebnem sektorju in poročilo o načinih sodelovanja EU v Skupini držav proti korupciji (GRECO) pri Svetu Evrope.

Pomembna novost je nov mehanizem poročanja o boju proti korupciji (t.i. EU Anti-Corruption Report), s katerim se bodo spremljala in ocenjevala prizadevanja držav članic v boju proti korupciji, spodbujala pa se bo tudi večja politična angažiranost. Državam članicam bo ta mehanizem olajšal izvrševanje zakonodaje in mednarodnih zavez, prav tako pa bo prispeval k večji skladnosti njihovih protikorupcijskih politik in ukrepov. Prvo EU protikorupcijsko poročilo bo pripravljeno in objavljeno v letu 2013.

Potrebujemo močan evropski odziv na korupcijo
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar