Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Prizadevanja Komisije za krepitev integritete v družbi odmevajo tudi po svetu

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je danes v Atlanti, ZDA, z govorom na splošni razpravi 10. zasedanja Konference držav pogodbenic Konvencije Združenih narodov proti korupciji (CoSP UNCAC) ponovno poudaril pomen uspešnega preprečevanja korupcije za krepitev pravne države, miru in varnosti. Pri tem je še posebej izpostavil vlogo otrok in mladih, ki jih ti imajo pri oblikovanju integritetne družbe prihodnosti; s projektoma, kot sta Ambasadorji integritete in Integriteta: skupni cilj generacij, Komisija vsebine podaja mladi generaciji, ki bo tako vzgojena v duhu, da se poštenost splača, je med drugim v svojem nagovoru udeležencem 190 držav pogodbenic UNCAC dejal dr. Robert Šumi.

Predsednik Komisije dr. Robert Šumi med govorom na zasedanju CoSP UNCAC.
Predsednik Komisije dr. Robert Šumi med govorom na zasedanju CoSP UNCAC.
Predsednik Komisije dr. Robert Šumi med govorom na zasedanju CoSP UNCAC.
Predsednik Komisije dr. Robert Šumi med govorom na zasedanju CoSP UNCAC.

CoSP UNCAC je bila ustanovljena v skladu s 63. členom UNCAC in podpira države pogodbenice pri njihovem izvajanju konvencije ter daje smernice politike UNODC za izvajanje aktivnosti na področju preprečevanja korupcije in boja proti korupciji. Odvija se vsaki dve leti ter sprejema resolucije in sklepe kot usmeritve za nadaljevanje svojega mandata.

Osrednja tema 10. zasedanja, ki ta teden poteka v Atlanti, je odgovornost, konferenca pa se osredotoča tudi na ostale ključne elemente konvencije, kot so pregled izvajanja konvencije, odvzem premoženja nezakonitega izvora, preprečevanje korupcije, tehnična pomoč in mednarodno sodelovanje. To je prvič, da ima na CoSP UNCAC govor predsednik Komisije.

Poseben poudarek izobraževanju mladih

Poleg Ambasadorjev integritete in projekta Integriteta: skupni cilj generacij je predsednik Komisije dr. Robert Šumi v svojem govoru poudaril še druga prizadevanja Komisije za krepitev integritete v družbi. Omenil je nove pristojnosti in odgovornost Komisije pri izvajanju letos sprejetega Zakona o zaščiti prijaviteljev, pripravo prenovljene Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji in zavezo k čim večji transparentnosti delovanja javnega sektorja, še posebej na področju javnih naročil.

Poleg predsednika Komisije bosta na zasedanju CoSP UNCAC področje vpeljave vsebin integritete v šolski prostor podrobneje predstavili Barbara Fürst s Komisije in mag. Klavdija Šipuš z Zavoda RS za šolstvo (ZRSŠ). Na posebnem spremljevalnem dogodku na temo protikorupcijskega izobraževanja in opolnomočenja mladih z naslovom Izobraževanje mladih in družbe za spodbujanje kulture integritete bosta v četrtek, 14. 12. 2023, predstavili skupni pilotni projekt Krepitev integritete učencev v osnovnih šolah, ki je sicer del krovnega dolgoročnega projekta Komisije in ZRSŠ Integriteta: skupni cilj generacij.

Povezava do videoposnetka Tržnica idej – zaključni dogodek pilotnega projekta Krepitev integritete učencev v osnovnih šolah:

https://www.youtube.com/watch?v=dGNdrpbpcws

Deseto zasedanje Konference držav pogodbenic UNCAC (CoSP10) v Atlanti, ZDA
Prizadevanja Komisije za krepitev integritete v družbi odmevajo tudi po svetu
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar