Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Predstavnica Komisije na 95. zasedanju GRECO v vlogi ocenjevalke in poročevalke

V Strasbourgu se je ta teden odvijalo 95. redno zasedanje Skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope (GRECO), na katerem je sodelovala tudi vodja Službe za preventivo na Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) in članica Biroja GRECO mag. Vita Habjan Barborič.

Na zasedanju, ki se je sklenilo danes, je svoje zaključke s prvega sestanka predstavila delovna skupina za pripravo gradiva za temo naslednjega ocenjevalnega kroga. V naslednjih nekaj letih bo predmet ocenjevanja doseganje mednarodnih protikorupcijskih standardov na področju preprečevanja korupcije in krepitve integritete na lokalni ravni. Šesti ocenjevalni krog se bo začel prihodnje leto, Slovenija pa bo med prvimi ocenjevanimi državami.

Ena od točk dnevnega reda so bila ocenjevalna poročila 5. ocenjevalnega kroga, v katerem so ocenjevalci ocenjevali doseganje protikorupcijskih standardov pri najvišjih funkcionarjih izvršilne veje oblasti in organih preiskave Združenih držav Amerike, Turčije in Moldavije. Ocenjevalka Moldavije je bila poleg predstavnikov Finske, Hrvaške in Romunije mag. Vita Habjan Barborič, ki pa je v okviru 95. zasedanja GRECO nastopila še v vlogi poročevalke o izpolnjevanju priporočil 5. ocenjevalna kroga za Grčijo. Poleg slednje so poročevalci tokrat pod lupo vzeli še Srbijo, Lihtenštajn, Ciper, Irsko in Luksemburg.

V vsebinskem delu srečanja so prisotni še izmenjali mnenja s Heleno Jäderblom, predsednico Access Info Group (AIG), ki nadzira izvajanje Trömso konvencije Sveta Evrope (Konvencije o dostopu do uradnih dokumentov).

Predstavnica Komisije na 95. zasedanju GRECO v vlogi ocenjevalke in poročevalke
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar