Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija gostila predstavnike nevladnih organizacij

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je danes s sodelavci na rednem letnem sestanku gostil predstavnike slovenskih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja korupcije. Namen srečanja sta bili izmenjava informacij in krepitev sodelovanja med organizacijami.

Sestanek nevladnih organizacij na Komisiji (z leve): Marjan Kos, Alenka Tepina, mag. Maja Planinc, Maruša Babnik, Goran Forbici in dr. Robert Šumi.
Sestanek nevladnih organizacij na Komisiji (z leve): Marjan Kos, Alenka Tepina, mag. Maja Planinc, Maruša Babnik, Goran Forbici in dr. Robert Šumi.

Srečanja so se udeležili organizatorka programov zagovorništva pri UNICEF Slovenije mag. Maja Planinc, predstavnica Evropskega inštituta za skladnost in etiko poslovanja (EISEP) Alenka Tepina, direktor Centra nevladnih organizacij (CNVOS), krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij, Goran Forbici ter predstavnika Transparency International Slovenia (TI Slovenia) – generalna sekretarka Maruša Babnik in član upravnega odbora mag. Marjan Kos.

Zbrane je uvodoma nagovorili dr. Robert Šumi. Povzel je aktualne aktivnosti Komisije in opisal presek svojega mandata, pri čemer je izpostavil pomen sodelovanja tudi nevladnih organizacij pri tem, da bomo vsi skupaj še bolj učinkoviti pri uresničevanju skupnih ciljev, tj. krepitvi integritete v družbi. V zvezi s tem je omenil denimo prenovo Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji, možnosti novelacije Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), opozarjanje na spoštovanje določb ZIntPK med zavezanci, preventivno vlogo Komisije (tudi v primerjavi s Komisiji sorodnimi organi v drugih državah, kot je npr. Francija) in druga področja iz našega dela.

Svetnica za preventivo na Komisiji Barbara Fürst je spregovorila o dogajanju na področju priprave osnutka nove Resolucije o preprečevanju korupcije v RS in predstavila nedavno objavljen javni razpis za nevladne organizacije Integriteta v vrtcih – pripomoček za vzgojno-izobraževalno delo. Svetnica za evropsko in mednarodno sodelovanje na Komisiji mag. Jana Kulevska Črepinko pa je prisotne seznanila z Evropsko konferenco na visoki ravni o krepitvi javne integritete in boju proti nedovoljenemu vplivanju v demokratičnih državah (European High-Level Conference on Strengthening Public Integrity and Countering Undue Influence in Democracies), ki jo bomo na Komisiji organizirali 4. oktobra letos. Predstavnike nevladnih organizacij smo ob tej priložnosti tudi povabili k udeležbi in se zahvalili Maruši Babnik in TI Slovenia, ker so na oktobrskem dogodku zagotovili tudi prisotnost predsednice Transparency International Ferreire Rubio. 

Ena od točk današnjega sestanka je bilo tudi obvestilo Komisije o seznanitvi Vlade s Končnim poročilom Urada Združenih narodov za droge in kriminal iz 2. kroga ocenjevanja Republike Slovenije glede implementacije II. in V. poglavja Konvencije Združenih narodov proti korupciji (UNCAC), ki je v celoti objavljeno na spletni strani Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC).

Predstavniki nevladnih organizacij so prav tako predstavili svoje delo in razdelali stične točke pri delu s Komisijo. Srečanje je bilo sicer namenjeno izmenjavi mnenj in praks, služilo pa je tudi kot začetek dogovorov o morebitnem konkretnejšem nadaljnjem sodelovanju v letošnjem letu in naprej.

Komisija gostila predstavnike nevladnih organizacij
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar