Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Dr. Šumi gost klepetalnice ZDGPS o integriteti

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je danes nastopil kot osrednji gost 19. strokovne spletne klepetalnice Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije (ZDGPS) z naslovom Ali je integriteta pomembna zgolj za poštene ljudi?

Dr. Robert Šumi med nastopom v spletni klepetalnici.
Dr. Robert Šumi med nastopom v spletni klepetalnici.

Predsednik Komisije je spletnim slušateljem pojasnil pristojnosti Komisije po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ter opisal vlogo njenega preventivnega in nadzorstvenega pristopa dela. Osredotočil se je na pomen integritete posameznika, organizacije in družbe kot celote, pri čemer je izpostavil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1A), kot prvi in za zdaj edini zakon, ki uvaja sankcije za kršitve integritete. V okviru tematike je predstavil dolgoročni projekt Komisije in Zavoda RS za šolstvo Integriteta: skupni cilj generacij, katerega cilj je krepitev integritete prihodnjih generacij. Svoj nagovor je sklenil z mislijo, da je integriteta pomembna za vse, še posebno pa za nosilce najvišjih funkcij v javnem sektorju, saj je integriteta predpogoj za zaupanje.

Spletnemu nastopu je prisluhnilo več kot 70 slušateljev, s katerimi se je po koncu predstavitve dr. Šumija razvila živahna debata. Kot strokovnjak s tega področja, saj se s pomenom integritete v Sloveniji in tujini ukvarja že 20 let, je dr. Šumi zainteresiranim odgovarjal, zakaj je integriteta še vedno razumljena kot nadstandard, kakšen je odnos institucij in družbe do Komisije, kakšne aktivnosti načrtuje Komisija v letošnjem letu na temo krepitve integritete, o trendu krepitve dobrega nasproti boja proti slabemu ter kako bomo vsi skupaj ne le uspešni, pač pa tudi še bolj učinkoviti.

Dr. Šumi gost klepetalnice ZDGPS o integriteti
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar