Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija usposabljala preiskovalce NPU in državne tožilce

Uslužbenca Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) sta ta teden v okviru dveh večdnevnih dogodkov izvedla usposabljanji za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in državne tožilce.

Vodja Službe za nadzor na Komisiji Katja Mihelič Sušnik je preiskovalce NPU včeraj usposabljala o kršitvah integritete in postopkih Komisije. Predstavila je delo Komisije v letu 2022 in vrste postopkov, ki jih na Komisiji vodimo v zvezi z izvajanjem svojih pristojnosti. V nadaljevanju se je osredotočila na potek postopka v primeru suma kršitve integritete in tematiko podkrepila s pregledom vrst ravnanj, ki predstavljajo kršitev integritete, in statističnim pregledom, kdo so glede na prakso Komisije kršitelji. Med slednjimi je največ občinskih funkcionarjev. Za zaključek je razložila še, kakšne so posledice kršitev integritete in pojasnila, kako področje ureja lani sprejeta novela Zakona o Slovenskem državnem holdingu (ZSDH-1), ki zaenkrat edina vsebuje določbe v povezavi s sankcijami glede pravnomočno ugotovljenih kršitev integritete. Sicer tridnevni dogodek je skladno z Načrtom dela policije za leto 2023 organizirala Uprava kriminalistične policije v Vadbenem centru Gotenica.

Vodja Centra za zaščito prijaviteljev Gregor Pirjevec pa je danes sodeloval na prvem dnevu tradicionalnega dvodnevnega izobraževalnega dogodka v organizaciji Centra za izobraževanje v pravosodju v sodelovanju z Vrhovnim državnim tožilstvom Republike Slovenije in Društvom državnih tožilcev Slovenije. Tožilcem je predaval na temo korupcije in podkupovanja tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju ter predstavil obveznosti, ki jih tudi za tožilce ureja Konvencija OECD proti podkupovanju. Pirjevec sicer predstavlja Republiko Slovenijo v delovni skupini, ki spremlja izvajanje konvencije in priporočil delovne skupine glede tega.

Komisija usposabljala preiskovalce NPU in državne tožilce
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar