Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Predsednik Komisije eden osrednjih govorcev na konferenci o lobiranju

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je danes v Državnem svetu ob drugih uglednih mednarodnih gostih kot eden osrednjih govorcev nastopil na konferenci Etično in transparentno lobiranje kot pomemben del demokratičnih procesov.

Na dogodku je sodeloval tudi predsednik Komisije dr. Robert Šumi (četrti z leve). Foto: Matija Sušnik, DZ
Na dogodku je sodeloval tudi predsednik Komisije dr. Robert Šumi (četrti z leve). Foto: Matija Sušnik, DZ

Današnja konferenca je del dvodnevnega priznanega mednarodnega dogodka na temo lobiranja, ki ga organizirata Evropska skupnost za javne zadeve (PACE) in Združenje za zakonito lobiranje Slovenije, njegov častni pokrovitelj pa je Državni zbor Republike Slovenije. Dogodek so z uvodnimi nagovori otvorili Predsednica Državnega zbora, mag. Urška Klakočar Zupančič, predsednik Združenja za zakonito lobiranje Slovenije Mihael Cigler in predsednica PACE Maria Rosa Rotondo, nato pa so z razpravo nadaljevali mednarodni strokovnjaki z različnih področij, med njimi tudi dr. Robert Šumi. Poglobljeno so predstavili svoje vidike etičnega in transparentnega lobiranja kot pomembnega dela demokratičnih procesov, potrebnih za zaščito javnega interesa, oziroma vidike organa, ki ga predstavljajo. Pri tem so jim kot izhodišča služila Priporočila za transparentnost in integriteto pri lobiranju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Dogodek se nadaljuje tudi danes popoldne, ko bodo strokovnjaki razpravljali o različnih nacionalnih zakonodajnih ureditvah lobiranja ter praktičnih vidikih zakonitega lobiranja v Sloveniji in drugod. Jutrišnji tematiki dogodka pa bosta mediji in transparentno lobiranje ter evroatlantske povezave in zakonito lobiranje v Združenih državah Amerike in institucijah Združenih narodov. Dvodnevni dogodek se bo zaključil s Skupščino PACE.

Prvi sorodni odmevni posvet z domačimi in mednarodnimi strokovnjaki na področju lobiranja je bil skupaj z Državnim zborom organiziran lansko leto, kjer sta prav tako sodelovala predstavnika Komisije.

V partnerstvu s PACE za profesionalizacijo lobiranja pri nas

Mednarodna organizacija PACE je skupna platforma za vse nacionalne organizacije evropskih strokovnjakov za javne zadeve in evropska lobistična združenja. Njihov cilj je združiti nacionalna združenja po vseh Evropi. Srečanja o javnih zadevah, kot je ta konferenca o lobiranju, PACE organizira vsako leto v drugi prestolnici. S povezovanjem z njimi želi slovensko stanovsko združenje s postopno profesionalizacijo lobiranja Slovenijo postaviti ob bok najbolj razvitim demokracijam na svetu.

Predsednik Komisije eden osrednjih govorcev na konferenci o lobiranju
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar