Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Z nastopom na okrogli mizi ponovno poudarili pomen ustrezne zaščite prijaviteljev

Višji svetnik za upravne in sodne zadeve na Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) Gregor Pirjevec se je danes udeležil zaključne konference projekta Krepitev zaščite prijaviteljev korupcije in neetičnih dejanj v organizaciji Transparency International Slovenia (TI Slovenia). Konferenco na temo dobrih praks varne prijave suma nepravilnosti v javnem in zasebnem sektorju so izvedli v okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah. Gre za aktualno temo, ki je ključnega pomena za izboljšanje zaščite prijaviteljev, s tem pa tudi poslovne integritete in preprečevanja korupcije ter goljufij.

Gregor Pirjevec med nagovorom. Foto: TI Slovenia.
Gregor Pirjevec med nagovorom. Foto: TI Slovenia.

Pirjevec se je v svoji predstavitvi dotaknil zunanjih mehanizmov za prijavo sumov nepravilnosti ter poudaril pomen sprejetja predloga Zakona o zaščiti prijaviteljev, ki bo nadgradil v praksi nezadosten obstoječi sistem. Komisija bo z novim zakonom dobila številne nove pristojnosti, ki bodo njeno aktivno vlogo na področju zaščite prijaviteljev še povečale.

Na konferenci so poleg Pirjevca sodelovali ključni deležniki s področja zaščite prijaviteljev, in sicer Neža Grasselli, Predsednica TI Slovenia, mag. Nina Koželj, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice, Marie Terracol, vodja za zaščito žvižgačev pri Transparency International, Anuška Delić, ustanoviteljica in urednica portala Oštro, in Vasja Čepič, pravnik pri TI Slovenia.

Zaključna konferenca je sicer potekala v okviru projekta Krepitve zaščite prijaviteljev korupcije in neetičnih dejanj, donatorja Norveške, Islandije in Lihtenštajna v okviru Active Citizens Funds Slovenia, ki ga je TI Slovenia začel izvajati septembra 2020. Ključna cilja projekta sta izboljšanje zakonodajnega okvira zaščite prijaviteljev nepravilnosti ter opolnomočenje prijaviteljev in potencialnih prijaviteljev.

Z nastopom na okrogli mizi ponovno poudarili pomen ustrezne zaščite prijaviteljev
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar