Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Rusija predlaga omilitev protikorupcijske zakonodaje

Ljubljana, 12. februarja 2018 – Rusija predlaga omilitev protikorupcijske zakonodaje, saj naj se slednje včasih ne bi dalo preprečiti.

Rusko Ministrstvo za pravosodje predlaga, da bi se nekatera korupcijska dejanja spremenila v nekazniva, če bi se izkazalo, da je bila korupcija neizogibna. Predlagan osnutek regulativnega akta (osnutek) tako predvideva, da bi bili funkcionarji in javne osebnosti lahko oproščeni, če bi jim »objektivne okoliščine« onemogočile delovati skladno s protikorupcijsko zakonodajo.

Osnutek navaja, da korupcija, do katere pride »zaradi višje sile, ni kaznivo dejanje«.Vendar pa ne navaja podrobnosti o okoliščinah, v katerih bi se lahko dekriminaliziralo nasprotje interesov, podkupovanje, goljufije in druga kazniva dejanja.

Predlagan osnutek, objavljen na spletu, je bil pripravljen, da bi zadostil odloku, s katerim je junija lani predsednik Vladimir Putin odobril nacionalni plan boja proti korupciji za obdobje 2018-2020. V duhu slednjega zdaj več zveznih agencij pripravlja spremembe ruske zakonodaje glede korupcije, na čelu z ministrstvom za pravosodje, Ministrstvom za delo in  notranje zadeve ter državnim tožilstvom. Osnutek  je trenutno v fazi 15-dnevne javne razprave, ki se bo zaključila 8. februarja.

Omenjeni osnutek je pritegnil precej pozornosti še posebej v luči dejstva, da je Rusija na lestvici Indeksa zaznave korupcije Transparency International za leto 2018 dosegla oceno 28 od 100 (pri čemer rezultat 0 pomeni visoko koruptivnost države, rezultat 100 najmanj skorumpirano državo). Ocena je odraz v Rusiji močno zakoreninjenega kronizma (t.j. širši pojem od nepotizma, ki obsega tudi situacije, kjer se favorizira prijatelje) in šibke zaščite državljanskih pravic. Odraža tudi pristranskost pravosodnega sistema in »pomanjkanje zaupanja strokovnjakov in podjetnikov v zmožnost vlade, da zagotovi trajnostne protikorupcijske ukrepe«.Poleg tega je Svet Evrope prejšnji mesec izpostavil porast podkupovanja v Rusiji v letu 2018, pri čemer so povzeli poročanje ruskih medijev, da je bila »večina postopkov v povezavi s korupcijo  leta 2018 uvedenih zoper osebje Ministrstva za notranje zadeve Ruske federacije«. Obtoženih je bilo več kot 790 zaposlenih.

Po podatkih ruske spletne strani s statističnimi podatki o kriminalu, ki jo vodi Zvezni urad generalnega tožilca, je bilo od januarja do novembra 2018 v Rusiji registriranih 3.315 primerov, v katerih je bila podkupnina prejeta v Rusiji, in 2.408 primerov, v katerih je bila podkupnina ponujena.

Vir: National Public Radio

 

Rusija predlaga omilitev protikorupcijske zakonodaje
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar