Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Velika Britanija ustanovila projektno skupino za odpravljanje umazanega denarja

Ljubljana, 21. januarja 2019 – Velika Britanija se bo v prihodnje z gospodarskim kriminalom spopadala s Strateškim odborom za gospodarski kriminal (odbor), delovno skupino, ki bo v svojih vrstah vključevala višje predstavnike bank, je v ponedeljek sporočilo britansko Ministrstvo za finance.

Člani odbora bodo tako izvršni direktorji in vodilni delavci bank Santander, Lloyds in Barclays ter visoki predstavniki trgovskega združenja za bančni in finančni sektor Velike Britanije – UK Finance, Nacionalne agencije za kriminal (NCA), britanske Odvetniške zbornice, Združenja računovodij in Nacionalnega združenja nepremičninskih agentov.

Minister za notranje zadeve Sajid Javid je izjavil, da »vlada že vlaga milijone v boj proti gospodarskemu kriminalu, vendar pa je ključnega pomena, da tesno sodelujemo s partnerji v finančnem sektorju, da bi zmagali v tej bitki«.

Nov odbor, ki se bo sestajal dvakrat letno, bo določil prednostne naloge, usmerjal vire in preverjal uspešnost v boju proti grožnjam gospodarskega kriminala, kot so v skladu z opredelitvijo Strategije boja proti hudemu in organiziranemu kriminalu opredeljeni goljufije, podkupovanje, korupcija in pranje denarja. Obseg te vrste kriminala se ocenjuje na najmanj 16,3 milijarde evrov na leto.

Urad za notranje zadeve bo v letih 2019/20 odobril 3,9 milijona evrov za podporo reformi poročila o sumljivih dejavnostih – SARs, mehanizma, ki ga uporabljajo člani reguliranih sektorjev, vključno z bančništvom, računovodstvom, pravnim in nepremičninskim sektorjem za opozarjanje NCA na sume o morebitnem pranju denarja in financiranju terorizma.  S tem bo Urad za notranje zadeve skupaj z zasebnim sektorjem, organi pregona in zakonodajalci sooblikoval nov učinkovitejši in uspešnejši sistem, ki bo koristil podjetjem in javnemu sektorju.

Reforma SARs je ena od zavez v Strategiji boja proti hudemu in organiziranemu kriminalu, predstavljena novembra 2018. V letih 2019 in 2020 bo prejela podporo državnih investicij v višini vsaj 54 milijonov evrov, s ciljem povečati zmogljivosti kazenskega pregona za odpravljanje nedovoljenega financiranja. V letu 2018 je NCA prejela rekordno število prijav. Število poročil SARs se je v obdobju 2017–2018 v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za približno 10 odstotkov na 463.938, vključno z 20 odstotnim povečanjem zahtevkov za zaščito pred pranjem denarja na 22.196.

Drugi ukrepi v Strategiji boja proti hudemu in organiziranemu kriminalu vključujejo dodatne naložbe v več-agencijski Nacionalni center za gospodarsko kriminaliteto, ki že deluje in vključuje uradnike iz NCA, Davčnega in carinskega urada, Londonske policije, Urada za resne goljufije, Urada za finančni nadzor in Ministrstva za notranje zadeve.

Viri: The Paypers, GOV.UK

Velika Britanija ustanovila projektno skupino za odpravljanje umazanega denarja
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar