Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Priznanje Evropske komisije spletni aplikaciji Erar

Ljubljana, 16. novembra 2017 – Evropska komisija je danes izdala tretje letno poročilo na temo odprtih podatkov v EU, ki Republiko Slovenijo tudi na podlagi posebej omenjene spletne aplikacije Erar Komisije za preprečevanje korupcije uvršča na sedmo mesto in s tem v najbolj napredno skupino držav oziroma ji pripisuje vlogo oblikovalke smernic za nadaljnji razvoj na tem področju v EU.

Letošnja uvrstitev za Republiko Slovenija pomeni izboljšanje lanske uvrstitve za pet mest, spletna aplikacija Erar pa v poročilu igra pomembno vlogo, saj je skupaj z aplikacijo Statist, ki jo je razvilo Ministrstvo za javno upravo, izpostavljena kot primer dobre prakse, ki z osvetlitvijo porabe javnih sredstev »pomaga pri izboljšanju učinkovitosti, uspešnosti in transparentnosti delovanja javne uprave ter pripomore k integriteti javnih uslužbencev«.

Poročilo, ki ga pripravlja neodvisna organizacija CapGemini, Republiko Slovenijo uvršča v skupino šestih držav, ki javnosti zagotavljajo 75 – 89 % informacij v obliki odprtih podatkov, omenja pa tudi izstopajoči primer Irske, kjer je javnosti prosto dostopnih 97 % podatkov, medtem ko so aktivnosti usmerjene na preostale 3 %. Republika Slovenija je v preteklih dveh letih zabeležila tudi zavidljiv porast uporabe razpoložljivih odprtih podatkov, k čemur je pripomoglo oblikovanje nacionalnega portala za dostop do odprtih podatkov. Leta 2015, ko portal še ni obstajal, je bila uporaba razpoložljivih odprtih podatkov v državi 0 %, v letu 2016 pa je z vzpostavitvijo portala narasla na 56 % in letos zabeležila celo 88 % uporabo razpoložljivih odprtih podatkov, kar Republiko Slovenijo v tej kategoriji v EU uvršča na drugo mesto, takoj za Luksemburgom.

Poročilo na koncu ponuja tudi sedem priporočil, ki odločevalcem lahko olajšajo oblikovanje trajnostne vizije glede preoblikovanja v smeri odprtih podatkov, taka vizija pa je nujno potrebna za primerno umestitev odprtih podatkov v celotno strategijo spodbujanja elektronskega poslovanja javnega sektorja.

Priznanje Evropske komisije spletni aplikaciji Erar
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar