Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Začetek jesenske seje bolgarskega parlamenta v znamenju boja proti korupciji

Na prvem jesenskem zasedanju bolgarskega parlamenta so govorci največ časa namenili obljubam o novi protikorupcijski zakonodaji. Stranka centralne desnice GERB predsednika vlade Boika Borissova ter opozicijska Bolgarska socialistična stranka predlagata konkurenčni različici protikorupcijskih zakonov.

Vodja parlamentarnega odbora GERB-a Tsvetan Tsvetanov je dejal, da javnost pričakuje dobro protikorupcijsko zakonodajo, ki pa bi morala biti potrjena do konca leta 2017. »Nov protikorupcijski zakon bo združil obstoječe razdrobljene pravne akte, sledila pa mu bo tudi ustanovitev enotnega protikorupcijskega telesa, ki bo osnovano na komisiji za zaseg nezakonito pridobljene lastnine,« je pojasnil Tsvetanov. Dodal je še, da se bo Bolgarija s tem premaknila proti pravičnejšemu, hitrejšemu in učinkovitejšemu pravosodnemu sistemu. S tem naj bi se izboljšali različni elementi pravnega sistema, izpolnjena bi bila priporočila iz Poročila o sodelovanju in verifikacijskem mehanizmu, s sprejetjem novega kazenskega zakonika pa bi morala biti posodobljena tudi kazenska politika.

Prejšnji mesec je bila Bolgarija v zvezi s pravno reformo priča burni politični retoriki tako na desni kot na levi, saj je bila avgusta oblikovana sestava Posebno kazensko sodišče. Njegov glavni cilj je boj proti korupciji na visoki ravni, kar zajema poslance, župane, sodnike, državne in okrajne odvetnike. Opozicija z odločitvijo o oblikovanju sodišča ni bila zadovoljna, saj je ideja prišla neposredno s sedeža GERB-a. Bolgarski predsednik Rumen Radev je tako zdaj k razpravi o možnosti novega protikorupcijskega zakona pozval Svet za nacionalno varnost. Predsednik Radev se glede prihodnosti protikorupcijskih struktur v Bolgariji še ni opredelil, vendar pa njegova odločitev o sklicu Sveta za nacionalno varnost kaže, da se je pripravljen vključiti v resno politično razpravo o zadevi.

Vira: The Sofia Globe, EUScoop

Začetek jesenske seje bolgarskega parlamenta v znamenju boja proti korupciji
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar