Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija na mednarodni konferenci o preprečevanju nasprotja interesov v Barceloni

Ljubljana, 19. junija 2017 – Uslužbenec Komisije za preprečevanje korupcije se je na uradno povabilo Evropske komisije udeležil mednarodne konference, ki jo je dne 15.6.2017 v Barceloni, v Španiji organizirala Evropska komisija.  

Na konferenci je predstavnik komisije predstavil slovenske izkušnje glede preprečevanja nasprotja interesov, nezdružljivosti funkcij in omejitev poslovanja. Slušatelji, ki so prihajali iz najrazličnejših držav, so bili najbolj navdušeni nad predstavitvijo proaktivnega dela slovenske komisije na tem področju in aplikacijo za spremljanje javnih financ Erar.

Na konferenci so bile predstavljene tudi najboljše prakse drugih držav (Francija, Irska, Španija, Romunija itd.). Dogodek se je zaključil z ugotovitvijo, da so za učinkovito preprečevanja nasprotja interesov potrebni: avtomatična računalniška orodja za odkrivanje nasprotja interesov, dober zakonodajni okvir, ustrezne sankcije, ki imajo odvračalni učinek, ter neodvisen državni organ, ki je pristojen za implementacijo zakonodajnega okvirja, nadzor in sankcioniranje.

Komisija na mednarodni konferenci o preprečevanju nasprotja interesov v Barceloni
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar