Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv komisije na današnji zapis na portalu Siol.net

Ljubljana, 23. februarja 2017 – Komisija za preprečevanje korupcije je zgrožena in razočarana nad novinarskimi zapisi, ki ogrožajo prijavitelje.

Zaščita prijavitelja predstavlja temeljno vodilo delovanja komisije, ki vsakemu prijavitelju zagotovi zaščito identitete in občutek varnosti. Komisija bi pričakovala, da novinarska stroka, ki običajno prav tako sledi ideji zaščite vira informacij, razume pomembnost koncepta zaščite prijavitelja in si skupaj s komisijo prizadeva za isti cilj, razkrivanje primerov korupcije in neintegritetnega ravnanja v razmerah, ko zaupanje prijaviteljev v sposobnost organa, da zaščiti njihovo identiteto, omogoča, da prijavijo tudi najbolj občutljive primere sumov korupcije in neintegritetnega delovanja. Današnjo objavo na portalu SiOL z naslovom »Ko brezzobi Štefanečev tiger žveči imenovanje šefa UKC« komisija razume kot napad na institut zaščite prijavitelja, česar ne more dovoliti. Tako je od portala SiOL zahtevala takojšnje anonimiziranje osebnih podatkov posameznikov, ki jih v prispevku navajajo kot prijavitelje.

V težnji po zatiranju korupcije in neintegritetnega delovanja v državi se bo komisija še naprej borila za učinkovito izvajanje zaščite prijaviteljev. Upamo in pričakujemo, da nas boste novinarji in uredniki pri tem podprli, na podlagi današnjega zapisa na portalu SiOL pa smo že uvedli oziroma podali predloge za postopke nadzora.

Odziv komisije na današnji zapis na portalu Siol.net
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar