Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv KPK na očitke Janeza Janše

Donedavni zavezanec za premoženjsko stanje Janez Janša je javnosti posredoval pismo predsedniku Borutu Pahorju, v katerem komisiji očita neustavno in nezakonito delovanje pri nadzoru premoženjskega stanja. Navedbe Janeza Janše po mnenju komisije niso vredne osebe, ki je opravljala funkcije obrambnega ministra, predsednika vlade in predsedujočega EU, saj so skupek polresnic, zavajanj in prirejanj. Prva takšna je njegova navedba, da komisija ni omogočila vpogleda v spis. Dejstvo je naslednje: Janez Janša je za vpogled v spis prvič zaprosil decembra 2013 in decembra 2013 je tudi že vpogledal v spis ter nato dobil fotokopije. O kakršnikoli njegovi zahtevi za vpogled v spis na KPK Vrhovno sodišče RS nikoli ni odločalo, ker nikoli ni sprožil takšnega postopka. 

Očitno je Janez Janša mnenja, da bo bolj uspešen s takšnimi sporočili za javnost, kot pa bi bil z resnico o tem kdaj in kako ter od koga je prejel velike vsote gotovine, s katerimi je plačeval avtomobil, nepremičnine, eksotična potovanja in druge življenjske stroške. Do danes namreč Janez Janša ni prepričljivo in z dokazi pojasnil izvora gotovine, čeprav je dokazno breme o izvoru premoženja na njem kot zavezancu.

Janez Janša očitno tudi ocenjuje, da bo s takšnimi sporočili za javnost bolj uspešen kot je na sodišču, kjer neutemeljeno in zato neuspešno prereka ugotovitve in postopek komisije o ugotavljanju njegovega premoženjskega stanja. Upravno sodišče je namreč ugotovilo, da je KPK postopek v celoti vodila zakonito in s spoštovanjem vseh pravic obravnavanih oseb. Če izpostavimo samo zadnjo trditev iz najnovejšega pisanja Janeza Janše predsedniku RS, češ da je v spisu o njegovem postopku več listin kot v spisu KPK o bančni zadevi, je takoj jasno, kako neverodostojne so njegove navedbe. Bančna zadeva namreč že presega spisovno številko 1000. Sicer pa: kaj sploh pomeni očitek Janeza Janše komisiji, da je v njegovem spisu preko 300 dokumentov? Povsem normalno je, da komisija nadzor opravi zakonito, temeljito in dosledno.

Odziv KPK na očitke Janeza Janše
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar