Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

KPK obiskal predsednik republike Borut Pahor

Komisijo za preprečevanje korupcije je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor. Vodstvo komisije, vodja Službe za nadzor in preiskave ter vodja projektov za integriteto so predsednika republike in njegove ožje sodelavce seznanili z delom ter prizadevanji za omejitev korupcije v Sloveniji in delovanjem za krepitev integritete v državni upravi. Pogovor je tekel tudi o predvidenih spremembah zakonodaje na področju preprečevanja korupcije v Sloveniji ter o ključnih tveganjih za pojav sistemske korupcije pri projektih ustanovitve in vodenja slabe banke ter pri projektu privatizacije.

Predsednik Pahor je uvodoma dejal, da je problem korupcije resen, zato pozdravlja vse napore in prizadevanja za omejevanje ter preprečevanje korupcije, in se komisiji zahvalil za prispevek h krepitvi pravne države ter odgovornosti in transparentnosti delovanja politike ter javnega sektorja. Komisiji je tudi čestital za osvojitev prestižnega mednarodnega priznanja za odličnost javne uprave (UNPSA – United Nations Public Service Award), ki ga je prejela Aplikacija Supervizor.

Goran Klemenčič, predsednik KPK, je poudaril, da tovrsten obisk »dojemamo kot potrditev zavedanja, da je problem korupcije, vladavine prava, transparentnosti oziroma umanjkanja le tega eno ključnih šibkosti in škodljivih posledic slovenske tranzicije«.

V izjavi za medije je predsednik Pahor izpostavil, da je moralni kapital v Sloveniji v veliki meri potrošen in da je stopnja zaupanja med ljudmi do dela institucij zelo šibka. Opozoril je, da sta etično ravnanje in integriteta javnega delovanja podlaga za našo prihodnost. »Za nazaj lahko ukrepamo samo s sankcijami, vendar pa moramo za naprej razmišljati sistemsko in tudi preventivno. V preteklosti Slovenija s podobnimi projekti kot sta vodenje slabe banke in projekt privatizacije ali ni imela znanja, ni imela sreče ali pa zaradi naklepnih ravnanj, zato, da bi imel od tega kdo korist, stvari niso bile urejene tako, da bi bili ti procesi transparentni in z javno finančnega ali javno gospodarskega vidika uspešni,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da mora biti zdaj drugače in to je tudi namen obiska na komisiji.

»Kaj lahko storimo zdaj, ko je še čas, ko smo pred začetkom ustanavljanja slabe banke in pred začetkom privatizacije, da se ne bi ponovile slabe izkušnje s projekti kot v preteklih dvajsetih letih, ki so razgradili moralni kapital slovenskega javnega življenja,« je dejal predsednik Pahor ter se ob koncu še enkrat zahvalil predsedniku komisije Goranu Klemenčiču, senatu ter njegovi skupini sodelavcev za njihovo »nehvaležno delo«, ki ga opravljajo tako z vidika presoj, ki zadevajo morebitne prekoračitve pooblastil, zlorabe položaja ali nezakonitih ali neetičnih ravnanj, kot tudi za preventivne akcije in spodbude, ki pripomorejo k temu, da se korupcija ne samo preprečuje temveč tudi omejuje.

Predsednik KPK Goran Klemenčič je ob tem dodal, da smo na komisiji trdno prepričani, da je vprašanje uspešnega omejevanja sistemske korupcije ključno za prihodnost Slovenije – tudi v povezavi z izhodom iz krize. Poudaril je, da si je treba za ureditev tega področja prizadevati, saj institucije kot je KPK ne morejo delovati v vakumu, ampak potrebujejo partnerja v vseh treh vejah oblasti. »Vprašanje krepitve pravne države in transparentnosti, omejevanje korupcije in klientelizma mora biti naš skupni cilj,« je še dejal Klemenčič.

KPK obiskal predsednik republike Borut Pahor
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar