Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Ivana Janeza Janše glede Zaključnega poročila KPK

Komisija za preprečevanje korupcije je danes, 25. 2. 2013, prejela sklep Vrhovnega sodišča, s katerim je to zavrnilo pritožbo Ivana Janeza Janše in potrdilo sklep Upravnega sodišča, ki je pred tem zavrnilo predlog Ivana Janeza Janše o izdaji začasne odredbe v zvezi z Zaključnim poročilom o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank (v nadaljevanju: Zaključno poročilo).

Tako kot Upravno sodišče, je tudi Vrhovno sodišče ocenilo, da v konkretnem primeru niso podani ne postopkovni, ne vsebinski pogoji za izdajo začasne odredbe, saj tožnik ni izkazal ne zadostne verjetnosti, da je komisija posegla v njegove človekove pravice, ne nepopravljive škode na osebnih pravicah. Pri tem je Vrhovno sodišče med drugim tudi zapisalo, da »opravljanje funkcije predsednika vlade ni tožnikova (osebna) pravica, niti (osebna) pravica kogarkoli drugega«.

Komisija ob dejstvu, da imamo sedaj v zadevi Zaključnega poročila že prve odločitve Upravnega in Vrhovnega sodišča, ki nista pritrdili navedbam tožnikov, izraža upanje, da se bo raven diskusije glede poročila komisije, ki je bila v zadnjih tednih s strani nekaterih političnih akterjev in z njimi povezanih oseb izrazito žaljiva in nedostojna, vendarle vsaj nekoliko dvignila iz kloake umanjkanja politične in pravne kulture.

Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Ivana Janeza Janše glede Zaključnega poročila KPK
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar