Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

»Korupcija v sliki« – Javni fotografski natečaj


Komisija za preprečevanje korupcije v okviru svojih preventivnih aktivnosti v letu 2017 organizira javni fotografski natečaj “Korupcija v sliki”. Natečaj je odprt za vse prebivalce Republike Slovenije, njegov namen pa je ujetje trenutka oziroma situacije, v kateri se kaže – na bolj ali manj očiten način – korupcija.

Korupcija že zdavnaj niso več le bankovci v plavi kuverti; korupcija je izneverjenje nosilca določene moči ali pooblastil tistim, v imenu katerih odloča ali drugače izraža moč, ki mu je bila zaupana, z namenom pridobitve koristi zase ali za drugega.

Rezultati korupcije so očitni in občutni, če ne takoj, pa na daljši rok: okolje, ki propada, ker ga nismo zaščitili zaradi interesov zasebnika, infrastruktura, ki je nismo zgradili v ustreznem obsegu, ker je šel del sredstev z obvodom na zasebne račune, pomoč, ki je niso dobili pomoči potrebni, ker so šla sredstva drugam v korist drugih, dobri kadri, ki jih nismo zaposlili, ker smo zaposlili tiste, ki so poznali direktorja, dobri projekti, ki niso dobili sredstev, ker je bil izid natečaja dogovorjen vnaprej in ostala škoda, povzročena javnemu dobremu, javnemu prostoru, javnemu diskurzu in javnemu interesu. Posledice tvorijo naš vsakdan in so vidne – če ne drugače, pa ostremu umu in ostremu očesu izza fotografskega aparata.

Če zmoreš videti in znaš posneti, bi Komisija za preprečevanje korupcije rada videla tvojo fotografijo. Če bo izbrana med najboljše, bo del potujoče razstave, ki bo v l. 2018 obiskala različne kraje po Sloveniji. Rok za prijavo je 24. oktober 2017.


Prejete fotografije:

 

Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar