Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Intervju z dr. Robertom Šumijem ob zadnjih rezultatih raziskave Transparency International

Ob objavi najnovejšega Indeksa zaznave korupcije Transparency International (CPI 2023) in ponovnem padcu Slovenije na njegovi lestvici je portal Siol opravil intervju s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robertom Šumijem, v katerem sta sogovornika spregovorila tudi o nekaterih drugih perečih tematikah, neposredno povezanih z delom Komisije.

V intervjuju glede padca na lestvici CPI 2023 predsednik Komisije – tako kot v sporočilu za javnost – priznava, da rezultat ni presenetljiv, in poudarja potrebo po sistemskih spremembah, prevzemanju odgovornosti in spremembi miselnosti državljanov.

V pogovoru oriše tudi osredotočenost Komisije na preprečevanje korupcije, s čimer, po njegovih besedah, Komisija ustvarja pogoje in kulturo, ki preprečujeta korupcijo, naloga policije in tožilstva pa je, da ukrepata. Kljub izzivom,  s katerimi se srečujeta tako družba kot Komisija, dr. Šumi vidi pot k izboljšanju trenutnega stanja v sodelovanju vseh družbenih akterjev. Ob tem je omenja Projekt “Integriteta: skupni cilj generacij”, ki ga Komisija izvaja skupaj z Zavodom RS za šolstvo in ki je, kot pravi, korak v pravo smer, vendar pa bo za vidne rezultate potreben čas. V luči potrebnih premikov na bolje je še izpostavil potrebo po novi Resoluciji o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji.

V pogovoru se je predsednik Komisije tudi tokrat dotaknil kritik glede neodvisnosti Komisije in očitkov o vmešavanju v politične zadeve, ob čemer je izpostavil, da ga pri delu vodi vera v poslanstvo Komisije. Poudarja, da kljub izzivom ostaja predan svojemu delu in verjame v trajne spremembe.

Ob koncu intervjuja dr. Robert Šumi poziva k sodelovanju vseh družbenih skupin v boju proti korupciji, saj je le-ta skupna odgovornost.

Intervju si lahko preberete v celoti na tej povezavi.

Intervju z dr. Robertom Šumijem ob zadnjih rezultatih raziskave Transparency International
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar