Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija usposabljala tuje diplomate

Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je danes v okviru Diplomatske akademije Ministrstva za zunanje zadeve usposabljala diplomate iz držav Vzhodnega partnerstva.

mag. Vita Habjan Barborič, vodja Službe za preventivo

Usposabljanje na temo mednarodnih protikorupcijskih standardov je za diplomate iz Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Armenije in Azerbajdžana izvedla vodja Službe za preventivo pri Komisiji mag. Vita Habjan Barborič. Predstavila je deset protikorupcijskih standardov in pojasnila, kako smo jih v Republiki Sloveniji uveljavljali skozi čas, opisala je razvoj slovenske protikorupcijske zakonodaje in v okviru tega Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije z vsemi instituti, kot ji le-ta ureja, ter pristojnostmi, ki jih nalaga Komisiji. Opozorila je na dva bistvena pristopa k preprečevanju korupcije in drugih sorodnih nepravilnosti, to sta nadzor, kot represivno sredstvo, in ozaveščaje kot preventivna dejavnost. Ob koncu je pojasnila še koncept integritete kot ravnanje in odgovornost, ki se pričakujeta od posameznikov in organizacij pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, povezanih z uporabo pooblastil, funkcij, mandatov ali drugih pooblastil.

Usposabljanje je del preventivnih dejavnosti, ki jih Komisija redno izvaja za javni in zasebni sektor s ciljem krepitve pravne države, integritete in transparentnosti delovanja družbe.

Komisija usposabljala tuje diplomate
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar