Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Predstavnica Komisije na 94. zasedanju GRECO

Vodja Službe za preventivo na Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Vita Habjan Barborič se je ta teden v Strasbourgu udeležila petdnevnega 94. plenarnega zasedanja Skupine držav proti korupciji (GRECO), na katerem so preučili ocenjevalna poročila iz 5. ocenjevalnega kroga in številna poročila o skladnosti, ki se nanašajo na 5. in 4. ocenjevalni krog za skupaj 12 držav članic.

Delegati so med drugim razpravljali s predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Síofro O’Leary, ki je izpostavila pomembnost interakcije sodišča in GRECA pri izpolnjevanju njunih poslanstev, ter poudarila, da sodišče kot vir informacij pri obravnavi sodnih primerov pogosto uporablja GRECO poročila.

 
Predsednica Evropskega sodišča za človekove pravice Síofra O’Leary (Foto: GRECO)

V času tokratnega zasedanja je GRECO dokončno izbral temo 6. ocenjevalnega kroga, ki je Preprečevanje korupcije in spodbujanje integritete na lokalni ravni. Delegati so si izmenjali mnenja glede specifik posameznih držav – na primer tistih, ki nimajo lokalnih oblasti in ki bodo zahtevale nekaj po meri narejenih pristopov pri njihovem ocenjevanju. Med pomembnimi točkami zasedanja so bili še sprejem treh ocenjevalnih poročil iz 5. ocenjevalnega kroga za Ciper, Romunijo in Češko ter devet poročil o izpolnjevanju priporočil, ki so se navezovala na 5. ocenjevalni krog, ki se je ukvarjal s preprečevanjem korupcije in spodbujanjem integritete v centralnih vladah (najvišje izvršilne funkcije) in organih kazenskega pregona, in 4. ocenjevalni krog, ki je zajel preprečevanje korupcije pri poslancih, sodnikih in tožilcih.

Predstavnica Komisije na 94. zasedanju GRECO
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar