Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Potek roka za vzpostavitev notranje poti za prijavo glede na ZZPri

Na Komisiji obveščamo, da se je z včerajšnjim dnem, 22. 5. 2023, iztekel rok za vzpostavitev notranje poti za prijavo kršitev, ki ga je Zakon o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23; v nadaljevanju: ZZPri) določil za vse zavezance v javnem sektorju in zavezance v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo 250 ali več zaposlenih. Zato pozivamo vse zavezance, ki še niso pristopili k izpolnitvi navedene obveznosti, da to storijo čim prej, saj kršitev te določbe pomeni prekršek, za katerega je predpisana globa v razponu od 2.000 do 6.000 evrov.

Notranja pot za prijavo se vzpostavi tako, da zavezanec določi poseben elektronski naslov in telefonsko številko ali druge kontaktne podatke za prejem prijav in ukrepe za preprečitev razkritja identitete prijavitelja. Zavezanec izmed zaposlenih imenuje zaupnika in sprejme notranji akt, v katerem opredeli vse potrebno za prejem in obravnavo prijave ter odpravo kršitev.

Na naši spletni strani smo objavili splošne informacije o vsebinah zakona po posameznih sklopih, za vsa druga vprašanja v zvezi z ZZPri pa smo na voljo na tem e-naslovu.

Potek roka za vzpostavitev notranje poti za prijavo glede na ZZPri
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar