Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Predsednik Komisije osrednji govornik v Kazahstanu na letni konferenci o izzivih javnega sektorja

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je danes nastopil kot osrednji govorec drugega dne letne konference Centra javnih uslužbencev Astana (ACSH) v Kazahstanu. Tridnevni dogodek, ki se od včeraj odvija v prostorih Akademije za javno upravo pri predsedniku Republike Kazahstan, povezuje najvidnejše strokovnjake celega sveta s področja javnega sektorja.

dr. Robert Šumi je bil danes osrednji govorec konference

Osrednja tematika letošnjega srečanja, ki ga organizira ACSH v partnerstvu z Agencijo za javne službe Republike Kazahstan in Akademijo za javno upravo, je meritokracija, integriteta in inovativnost. Prizadevanja sodelujočih držav na področju izgradnje učinkovitega sistema javnih uslužbencev, ki je kos današnjim zahtevam in izzivom, bo predstavila množica strokovnjakov, praktikov, odločevalcev in znanstvenikov z najrazličnejšimi kulturnimi in geografskimi koreninami.

Dr. Robert Šumi je danes nastopil kot osrednji govorec na panelni razpravi Preprečevanje korupcije in spodbujanje etike v javni upravi: najboljše prakse in edinstveni primeri. Predstavil je praktične mehanizme za postavitev in institucionalizacijo visokih standardov integritete in etičnega ravnanja ter primere najboljših protikorupcijskih pristopov. Na razpravi so poleg njega sodelovali še vodilni praktiki iz Kitajske, Indije, Kazahstana in Filipinov. Sogovorniki so obravnavali tudi nastajajoče izzive na področju transparentnosti in odgovornosti, dostopa do informacij, kršitev integritete, goljufij, korupcije in omejitev sodelovanja.

Konferenca, v okviru katere se bodo v treh dneh odvile štiri strokovne panelne razprave, ki zaokrožajo osrednjo temo konference, ter še delavnica in tri okrogle mize, je namenjena ciljno usmerjenemu posvetovanju in širši razpravi o ključnih temah. Njen namen je sprožiti živahno izmenjavo znanja in izkušenj med udeleženci ter jim predstaviti uspešne prakse in rešitve pri uporabi sistemov zaslug, spodbujanju integritete in spodbujanju inovativnosti na predmetnih področjih, hkrati pa krepiti sodelovanje na področju dela javnih uslužbencev in krepiti strokovno mrežo partnerstev ACHS.

Javni uslužbenci kot dragoceno orodje za povečanje učinkovitosti vlade

Vodilo konference je prepričanje, da javni uslužbenci, ki vodijo in izboljšujejo glavne vladne funkcije, hkrati neposredno vplivajo na kakovost upravljanja. Nedavna pandemija je poleg tega znova izpostavila ključni pomen integritete v državni upravi, ki je nujna za pošteno, učinkovito in občutljivo ravnanje z javnostjo in njenimi zadevami ter s tem za zagotavljanje zaupanja javnosti vanjo. Druga orodja, ki jih osvetljuje letošnji dogodek, pa so inovacije, ki jih spodbuja v pandemiji pospešena uporaba sodobnih tehnologij in po mnenju organizatorjev dragoceno povečujejo učinkovitosti vlade v postpandemični realnosti.

ACHS

Kazahstanska multilateralna platforma za izmenjavo znanja in izkušenj za reformo javnih služb je na letošnji konferenci obeležila svoje desetletno delovanje. Njen osnovni namen je izgradnja inovativnih in fleksibilnih sistemov za krepitev regionalnega povezovanja in sodelovanja na tem področju z izmenjavo obstoječih izkušenj, programov usposabljanja in najboljših praks ter podpora državam v regiji pri izgradnji njihovih zmogljivosti.

Predsednik Komisije osrednji govornik v Kazahstanu na letni konferenci o izzivih javnega sektorja
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar