Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Namestnik predsednika Komisije gost okrogle mize na 26. kongresu Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije

Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) David Lapornik je danes v Čatežu v okviru 26. kongresa Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS) sodeloval na okrogli mizi z naslovom Ali imamo s tem, ko plačamo vse davčne obveznosti, tudi zagotovljene pravice do ustrezne zdravstvene oskrbe in drugih socialnih pravic, kar predvideva Ustava Republike Slovenije?

Okrogla miza na 26. kongresu Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije. Foto: Zbornica Davčnih svetovalcev Slovenije.
Okrogla miza na 26. kongresu Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije. Foto: Zbornica Davčnih svetovalcev Slovenije.

Rdeča nit letošnjega tradicionalnega dvodnevnega kongresa ZDSS je skupno oblikovanje poštenega davčnega sistema. Kako do ustavno-pravno pravilnih reform (davčne, zdravstvene, pokojninske), ki bi zagotovile javno-finančno vzdržnost in ki ne bi krepile sive ekonomije ter slabile davčne morale, so na okrogli mizi ob Laporniku razpravljali še mag. Andreja Šabec, direktorica Uprave za davke Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), mag. Tina Humar, generalna direktorica Direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov na Ministrstvu za finance, Samo Hrvatin, direktor družbe Microgramm, d. o. o., dr. Aleš Štrancar, direktor družbe Sartorius BIA Separations, d. o. o., in mag. Franc Derganc, predsednik ZDSS.

David Lapornik je v svojih razmišljanjih poudaril, da je poštene spremembe na davčnem področju mogoče izpeljati zgolj z družbenim konsenzom, pri čemer je treba upoštevati vse deležnike in vpliv sprememb nanje. Po mnenju Lapornika je za krepitev zaupanja v organe z javnimi pooblastili ključno, da ljudje državnih organov ne bodo več jemali kot nujno zlo. »Transparentno, odgovorno in integritetno ravnanje ter vodenje z zgledom in ničelna toleranca do korupcije – to so ključni elementi, ki vodijo k uspešnemu delovanju javnih organov,« je sklenil Lapornik.

Namestnik predsednika Komisije gost okrogle mize na 26. kongresu Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar