Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija danes izvedla dve usposabljanji o institutih ZIntPK

Predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) so danes za zainteresirano javnost kot gostje na dogodku v organizaciji Tax-Fin-Lex izvedli usposabljanje o vlogi žvižgačev pri krepitvi integritete, članom poslanske skupine stranke Gibanje Svoboda pa so poglobljeno predstavili institute Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).

Predsednik Komisije dr. Robert Šumi, vodja Centra za zaščito prijaviteljev na Komisiji Gregor Pirjevec in Vodja Službe za nadzor na Komisiji Katja Mihelič Sušnik so danes v okviru seminarja družbe Tax-Fin-Lex Vloga žvižgačev pri krepitvi integritete, z namenom izboljšati razumevanje vloge žvižgačev pri ugotavljanju kršitev integritete, slušateljem predstavili zakonodajo, postopke in prakso na tem področju. Osrednji del usposabljanja je bil namenjen predstavitvi instituta integritete, pomenu integritete v poslovnem svetu in vlogi žvižgačev pri delu Komisije. Slušateljem so podrobno predstavili obveznosti, ki jih mora po Zakonu o zaščiti prijaviteljev izpolnjevati zasebni sektor, udeleženci seminarja pa so dobili tudi vpogled v to, kako na tem področju deluje Komisija, kako poteka sama prijava kršitev, kakšni so postopki pri obravnavi morebitnih negativnih povračilnih ukrepov zaradi prijave kršitev in kako se pred njimi zaščititi.

Predavatelji na seminarju TFL dr. Robert Šumi, Katja Mihelič Sušnik in Gregor Pirjevec
Predavatelji na seminarju TFL dr. Robert Šumi, Katja Mihelič Sušnik in Gregor Pirjevec

Predstavnika Komisije sta danes izvedla še usposabljanje za zavezance iz poslanske skupine stranke Gibanje Svoboda glede njihovih obveznosti po ZIntPK. Dr. Robert Šumi je navzočim predstavil pomen pravnomočnih kršitev integritete uradnih oseb za slovensko družbo ter koncept integritete in njenega vpliva na zaupanje znotraj organizacije in v organizacijo samo. Izpostavil je vlogo vodenja z zgledom v procesu krepitve integritete in o vplivu takšnega vodenja na medsebojne odnose na vseh ravneh delovanja znotraj organizacije. Poudaril je ključno vlogo integritete pri zmanjševanju razkoraka med teorijo in prakso, ko govorimo o prepovedanih ravnanjih, tj. med tem, k čemur stremimo, in tem, kako dejansko delujemo v praksi. V nadaljevanju je osvetlil pristojnosti in postopke Komisije po ZIntPK, kar je podkrepil s statističnim pregledom postopkov pred Komisijo iz prakse njenega dela. Vodja Službe za preventivo mag. Vita Habjan Barborič pa je v nadaljevanju usposabljanja slušateljem podrobno predstavila še ostale institute po ZIntPK, v okviru česar je pojasnila zakonske določbe in obveznosti, ki po zakonu veljajo za posamezne skupine zavezancev.

Predsednik Komisije dr. Robert Šumi in vodja Službe za preventivo mag. Vita Habjan Barborič (spodaj desno) med usposabljanjem za poslansko skupino stranke Gibanje Svoboda
Predsednik Komisije dr. Robert Šumi in vodja Službe za preventivo mag. Vita Habjan Barborič (spodaj desno) med usposabljanjem za poslansko skupino stranke Gibanje Svoboda
Komisija danes izvedla dve usposabljanji o institutih ZIntPK
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar