Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

GRECO Biro na povabilo Komisije tokrat v Ljubljani

Ljubljana je danes na povabilo predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Roberta Šumija gostila redni Biro sestanek Skupine držav za boj proti korupciji (GRECO) pri Svetu Evrope. Namen srečanja je bil priprava prihajajočega skupščinskega zasedanja GRECA, ki bo potekalo prihodnji mesec.

Uvodni nagovor predsednika Komisije dr. Roberta Šumija delegaciji Greca
Uvodni nagovor predsednika Komisije dr. Roberta Šumija delegaciji Greca
Mag. Vita Habjan Barborič in Marin Mrčela (v ozadju)
Mag. Vita Habjan Barborič in Marin Mrčela (v ozadju)

Tokratni sestanek GRECO Biroja se je odvijal na Komisiji, ker je ena od njegovih članic tudi vodja Službe za preventivo na Komisiji mag. Vita Habjan Barborič. Poleg nje so se sestanka udeležili podpredsednica GRECA Monika Olsson (Švedska), člani Biroja Panagiota Vatikalou (Grčija), Olivier Gonin (Švica), David Meyer (Združeno kraljestvo) in Antonio Delicado (Portugalska), vodil pa ga je predsednik GRECA Marin Mrčela (Hrvaška). Strokovno podporo Biroju so nudili izvršna sekretarka Sekretariata GRECO Hanne Juncher, njen namestnik Björn Janson ter članica Sekretariata Sophie Meudal – Leenders.

Srečanje je potekalo predvsem v luči izbora nove teme, na katero se bo GRECO osredotočil pri ocenjevanju njegovih držav članic v naslednjem, šestem ocenjevalnem krogu. Z izborom teme bo GRECO za naslednjih nekaj let določil, kateri segment, najsi bo šlo za oblastne organe ali pa za zasebni sektor, bo ocenjeval glede doseganja mednarodnih protikorupcijskih standardov.

Spomnimo, trenutno poteka peti ocenjevalni krog, kjer GRECO ocenjuje doseganje protikorupcijskih standardov pri najvišjih funkcionarjih izvršilne veje oblasti ter organih preiskave, v Sloveniji je to Policija, v četrtem pa je bil poudarek na poslancih, državnih svetnikih, sodnikih in tožilcih. GRECO nadzorstveni postopki so privedli do pomembnih dosežkov glede preprečevanja korupcije in krepitve integritete na omenjenih področjih, kot na primer izdelave kodeksov ravnanj za vse tri skupine funkcionarjev vseh treh vej oblasti, izboljšave protikorupcijske zakonodaje v Sloveniji na področju lobiranja, omejevanja nasprotja interesov in poslovanja, naslavljanja korupcijskih tveganj skozi politiko obvladovanja korupcijskih tveganj ter še vrsto drugih ukrepov za izgradnjo sistema integritete v javnem sektorju.

Udeleženci sestanka GRECO Biroja (ostali so se dogodka udeležili po spletu)
Udeleženci sestanka GRECO Biroja (ostali so se dogodka udeležili po spletu)
GRECO Biro na povabilo Komisije tokrat v Ljubljani
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar