Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Namestnik predsednika na visokem strokovnem srečanju v Kairu

Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) Simon Savski se je v Kairu udeležil Strokovnega srečanja o izvajanju Sharm el-Sheikh deklaracije (december 2021), ki se je včeraj in danes v luči predsedovanja Egipta devetemu zasedanju Konference držav pogodbenic Konvencije združenih narodov proti korupciji (COSP9) odvijalo v organizaciji Urada združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) in egiptovskega Centra za upravni nadzor (ACA).

Strokovno srečanje mednarodnih strokovnjakov v Egiptu. Foto: ACA

Simon Savski, ki je bil na položaj strokovnjaka Združenih narodov imenovan s strani Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Združenih narodih, je kot del ključne skupine strokovnjakov sodeloval na konferenci, ki je bila nadaljevanje lanskoletne Konference držav članic pogodbenic Združenih narodov proti korupciji (UNCAC). Ta je v Resoluciji 9/1 naročila odprto medvladno srečanje strokovnjakov na področju mednarodnega in multilateralnega sodelovanja za preprečevanje in obravnavo korupcije v izrednih in kriznih razmerah.

Namen srečanja, ki se je odvijalo na Egiptovski akademiji za boj proti korupciji (EACA), je bil razumeti kontekst izrednih razmer in izzive, s katerimi se države soočajo med različnimi vrstami izrednih razmer ter vrstami korupcijskih tveganj in institucionalnih omejitev, ki lahko igrajo vlogo pri učinkovitem odzivanju na krizo in okrevanju po njej. Nadalje so strokovnjaki opredelili izkušnje in dobre prakse za boj proti korupciji ter krepitev mednarodnega in multilateralnega sodelovanja v izrednih razmerah. Na koncu srečanja so pripravili prispevke, ki bodo služili oblikovanju končnega dokumenta in osnutka končnih smernic, ki jih bo potrdila skupina strokovnjakov in širša skupnost oblikovalcev protikorupcijskih politik.

Komisija aktivna tudi v Parizu

Višji svetnik za upravne in sodne zadeve na Komisiji Gregor Pirjevec pa se je pretekli teden v Parizu udeležil četrtletnega zasedanja Delovne skupine Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zoper podkupovanje tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju. Delovna skupina, v kateri Prijevec predstavlja Republiko Slovenijo, spremlja izvajanje Konvencije OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju (Konvencija OECD) in priporočil delovne skupine na to temo.

Namestnik predsednika na visokem strokovnem srečanju v Kairu
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar