Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Na 21. letnem srečanju mrež EPAC/EACN nagrada ukrajinskemu projektu

Svetnica za evropsko in mednarodno sodelovanje na Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) mag. Jana Kulevska Črepinko se je udeležila 21. letne konference in generalne skupščine Evropske protikorupcijske mreže v okviru Organizacije evropskih partnerjev v boju proti korupciji (EPAC/EACN). Dogodek se je včeraj in danes odvijal v organizaciji Nacionalnega centra za boj proti korupciji Moldavije v glavnem mestu Moldavije Kišinjevu, zaključil pa se je s podelitvijo nagrade za najbolj inovativen projekt preprečevanja korupcije in boja proti njej v letu 2022 ukrajinski Protikorupcijski šoli.

Predsednica Moldavije Maia Sandu med zasedanjem EPAC/EACN v Moldaviji
Predsednica Moldavije Maia Sandu med zasedanjem EPAC/EACN v Moldaviji

Dvodnevni dogodek, ki predstavlja pomembno platformo za strokovne razprave ter izmenjavo med člani in opazovalci mreže EPAC/EACN, je otvorila predsednica Moldavije Maia Sandu. V nadaljevanju so 130 predstavnikov protikorupcijskih institucij iz 24 evropskih držav in mednarodnih institucij (OECD, GRECO, EUROPOL, EUROJUST, EPPO, Interpol idr.), vključno z vodji institucij in visokimi uradniki, nagovorili govorci iz številnih mednarodnih organizacij in držav članic EU.

Nagovorom sta sledili dve plenarni seji (o preiskovanju kaznivih dejanj korupcije na visoki ravni in o mednarodnem sodelovanju ter izmenjavi informacij), nato pa še dve vzporedni delavnici (o odvzemu premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, ter o oceni tveganja in preprečevanju korupcije). Dogodek se je tradicionalno zaključil z generalno skupščino EPAC/EACN, ki je sprejela nove članice v mrežo EPAC/EACN in sprejela Kišinjevsko deklaracijo.

V slavnostnem delu konference so organizatorji nagradili najboljše pobude leta na področju boja proti korupciji in policijskega nadzora. Nagrado za prvo mesto je letos prejela ukrajinska Protikorupcijska šola, ki je prehitela preostale nominirane projekte iz Litve, Španije in Švedske.

O mrežah EPAC/EACN

EPAC (European Partners Against Corruption – Organizacija Evropskih partnerjev v boju proti korupciji) združuje več kot 70 organizacij iz vseh evropskih držav. Je formalna mreža, ustanovljena 2001, ki omogoča lažjo obravnavo čezmejnih primerov korupcije, predstavlja prostor za strokovne razprave in na splošno lajša pretok relevantnih informacij med organizacijami, še posebej primerov dobre prakse.

EACN je kratica za European Anti-Corruption Contact Network oziroma Evropsko združenje za preprečevanje korupcije. Dokončno je bil potrjen z odločbo Sveta Evrope 24. oktobra 2008 na Svetu ministrov za pravosodje in notranje zadeve, formalno pa ustanovljena 6. novembra 2009 na konferenci EPAC v Novi Gorici. EACN je organizacija, specializirana za preprečevanje in zatiranje korupcije, v kateri sodelujejo vse specializirane protikorupcijske službe, agencije in organi 27 držav članic EU.

Sekretariat za obe mreži je na avstrijskem protikorupcijskem uradu BAK v sodelovanju z litvanskimi kolegi. Slovenski članici mreže sta – poleg Komisije – še Policija (UKP, Sektor za gospodarsko kriminaliteto) in Ministrstvo za notranje zadeve, Direktorat za policijo in druge varnostne naloge.

Na 21. letnem srečanju mrež EPAC/EACN nagrada ukrajinskemu projektu
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar