Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Webinar družbe Deloitte: Komisija kot “center znanja in odličnosti” pri zaščiti žvižgačev

Komisiji za preprečevanje korupcije (Komisija) se s sprejetjem zakona o zaščiti prijaviteljev obeta pomembna vloga, in to je danes v videonagovoru spletne delavnice v organizaciji družbe Deloitte z naslovom »Zaščita žvižgačev in nov Zakon o zaščiti prijaviteljev« ponovno poudaril višji svetnik za upravne in sodne zadeve na Komisiji Gregor Pirjevec.

Gregor Pirjevec na webinarju družbe Deloitte

Družba Deloitte je v luči sprejema predloga Zakona o zaščiti prijaviteljev na seji Vlade RS dne 19. 10. 2022 danes organizirala spletno delavnico (webinar) na temo novih obveznosti, ki jih bodo bodoči zavezanci imeli v okviru zaščite prijaviteljev, ter na temo rešitve HALO linije, ki jo ponuja Deloitte in omogoča 24-urni kanal za prijavo nepravilnosti preko varnih in zaupnih kanalov.

Pirjevec je v svojem nagovoru (tako kot že v intervjuju letos junija) izpostavil, da na Komisiji podpiramo predlog Zakona o zaščiti prijaviteljev, saj predstavlja nadgradnjo obstoječega sistema, ki se je v praksi izkazal za nezadostnega. V skladu z zakonom bo Komisija dobila številne nove pristojnosti, ki bodo njeno aktivno vlogo na tem področju še povečale. »Komisija bo osrednja institucija za zaščito prijaviteljev, oziroma če uporabim frazo iz spremnega besedila v predlogu zakona – »center znanja in odličnosti« na področju zaščite prijaviteljev, predvsem z vidika izkušenj, ki smo jih pridobili na podlagi dela s prijavitelji v postopkih po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije,« je povedal Pirjevec. Posebej pomembno vlogo bo Komisija imela tudi na področju ustreznega usposabljanja in osveščanja na področju zaščite prijaviteljev.

Na webinarju so poleg Pirjevca sodelovali še Saša Mihalič Deškovič in Uroš Rožič (oba Deloitte Slovenija) ter mag. Robert Golobinek (Ministrstvo za pravosodje) in Franc Pavlin (Petrol).

Webinar družbe Deloitte: Komisija kot “center znanja in odličnosti” pri zaščiti žvižgačev
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar