Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Da bo integriteta v naši družbi postala standard

Komisija za preprečevanje korupcije v petek, 30. septembra, ob 10.00 v Grand Hotelu Union v Ljubljani organizira posvet Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti. Številni strokovnjaki in najvišji predstavniki slovenske politike bodo iskali in predstavili praktične rešitve, kako na vseh ravneh družbe, s posebnim poudarkom na nosilcih javnih funkcij, krepiti integriteto, da bi ta v družbi končno postala standard, saj si ta to zasluži. Pridružite se nam na posvetu v živo ali po spletu in bodite tudi vi del skupnih prizadevanj v želji za bolj integritetni jutri!

Kot je pokazal konec januarja objavljen Indeks zaznave korupcije, je zaupanje slovenske javnosti v javni sektor slabo. Eden glavnih krivcev obstoječega stanja je dejstvo, da je integriteta, ki je predpogoj za zaupanje in dobro delovanje, bolj kot ne odlično obstojna zgolj v teoriji, na poti njenega prenosa v prakso pa se pogosto sooča s številnimi izzivi in preprekami. Ena od njih, ki povečuje razkorak med teorijo in prakso, je dilema, ali integriteta vedno sledi zgolj legalnosti ali nemara tudi legitimnosti, če si ti dve nista identični. Naj vedno sledimo zakonom ali smo pri svojih ravnanjih upravičeni tudi do upoštevanja osebnih prepričanj? S sprejetjem zakonskih in podzakonskih aktov ter drugih predpisov smo se zavezali k pričakovanim ravnanjem, česar pa v praksi vedno ne živimo ali pod vplivom osebnih prepričanj ignoriramo. Razkorak med teorijo in tem, kako dejansko stvari potekajo v praksi, je prevelik, kar  nas ločuje od najbolj razvitih držav, kjer je ta razkorak manjši. Ključni povezovalni element za to je integriteta. In ta bo v naši družbi postala standard šele, ko bo vedno sledila legalnosti.

Svoje poglede na to, kako naj integriteta v naši družbi postane standard, bodo uvodoma podali predsednik republike Borut Pahor, predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič in ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, nato pa v predavanjih in razpravi še zaslužni profesor dr. Albin Igličar, Varuh človekovih pravic Peter Svetina, Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, predsednica Računskega sodišča Jana Ahčin, predsednik Združenja nadzornikov Gorazd Podbevšek, nekdanja ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi.

Posveta se lahko udeležite v živo ali po spletni aplikaciji Vimeo. Obrazec za obvezno predhodno najavo je skupaj s programom posveta dostopen na tej povezavi. Število mest v dvorani je omejeno, zato bomo v primeru presežka prijav te preusmerili na spletno spremljanje posveta. Dogodek bo sneman in bo po koncu na voljo kot posnetek. Vljudno vabljeni, da ste tudi vi del skupne poti za bolj integritetni jutri.

Da bo integriteta v naši družbi postala standard
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar