Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Predsednik Komisije nagovoril udeležence tretjega Pogovora o človečnosti in družbi prihodnosti za vse

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je danes nagovoril zbrane na tretjem Pogovoru o človečnosti in družbi prihodnosti za vse. Na dogodku z naslovom Upravljanje krize in odgovornost za zlorabe v kriznih razmerah, ki je tako kot prejšnja dva iz sklopa pogovorov potekal v soorganizaciji Inštituta za razvoj vključujoče družbe IRVD in Slovenskim centrom PEN, je dr. Šumi izpostavil, podobno kot v včeraj objavljenem intervjuju, vlogo Komisije ter izvajanja Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pri krepitvi pravne države, transparentnosti ter preprečevanja korupcije in nasprotja interesov. 

Predsednik dr. Robert Šumi je pred približno 25 udeleženci v živo in ostalimi po spletu (dogodek je bil hibriden) poudaril pomen vodenja z zgledom, tudi v luči nedavnih ugotovitev Komisije pri nadzorih nabav zaščitne opreme, zasledovanje izključno javnega interesa funkcionarjev (z mislijo na nezdružljivost funkcij) in pozval k spoštovanju delovanja neodvisnih institucij. “Naša priporočila se ne upoštevajo, celo ignorirajo. Diskreditacija in ignoranca pa je zadnje, kar bi od pristojnih pričakovali. Zato na Komisiji pozornost sistematično namenjamo tudi vzgajanju kulture integritetne družbe od malih nog, kajti le tako, s celotno civilno družbo, smo lahko pri naših ciljih uspešni,” je še menil Robert Šumi.

Tretji dogodek iz niza pogovorov, katerih častna pokroviteljica je Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, se je dotikal konkretnih tem o utrjevanju človečnosti na osebni, institucionalni in skupni ravni (ang. common humanity). V prvem delu dogodka so poleg dr. Šumija spregovorili še Tanja Tuma, predsednica SC PEN, dr. Vasilka Sancin, Pravna fakulteta UL, dr. Albin Igličar, Pravna fakulteta, in (na daljavo) mag. Bećir Kečanović, IRVD. V drugem delu dogodka je sledila okrogla miza o zlorabah in kaznivih ravnanjih med krizo.

Z zavedanjem izjemnega pomena strokovnih in nadzornih organov države, medijev in civilne družbe za delovanje pravne države in učinkovito obvladovanje kompleksnih kriz so organizatorji pozvali splošno javnost, politične institucije, vodstva in članstva političnih strank ter verske in druge ustanove, da se v perečih razmerah (npr. aktualna vojna v Ukrajini, pandemija Covid-19 ipd.), ko so zaradi splošne negotovosti in naraščanja svetovnih groženj toliko bolj pomembni sočutje, strpnost in medsebojna povezanost, vsakdo v svoji vlogi in skupaj zavzamejo za utrjevanje človečnosti, miru in varnosti.

Predsednik Komisije nagovoril udeležence tretjega Pogovora o človečnosti in družbi prihodnosti za vse
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar