Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija na Dnevih javnih naročil: Korupcijska tveganja so v vseh fazah postopka

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (Komisija) dr. Robert Šumi je včeraj v Portorožu sodeloval na okrolgi mizi tradicionalne 22. konference Dnevi javnih naročil z naslovom V koraku z novostmi in dobro prakso.

Predsednik Komisije dr. Robert Šumi med sodelujočimi na okrogli mizi na Dnevih javnih naročil 2022
Predsednik Komisije dr. Robert Šumi (na sredini) med sodelujočimi na okrogli mizi na Dnevih javnih naročil 2022

Okrogla miza je potekala v okviru dvodnevne konference, katere rdeča nit so bile spremembe, ki jih je uvedel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju (ZJN-3B) in skoraj hkrati sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju novela (ZJN-3C), ter izzivi, ki jih področje prinaša tako zavezancem kot pristojnim organom. Poudarek okrogle mize, na kateri so sodelovali ključni predstavniki – Javna agencija RS za varstvo konkurence, Ministrstvo za javno upravo, Komisija in Državna revizijska komisija, je bil poglobljena obravnava številnih odprtih vprašanj s področja javnega naročanja.

Robert Šumi je izpostavil, da je vsaka osma prijava, ki jo obravnavamo na Komisiji, s področja javnega naročanja. Korupcijska tveganja se namreč lahko pojavljajo v vseh njegovih fazah od priprave razpisne dokumentacije do faze sprejemanja ponudb in njihove izbire, kot tudi kasneje v fazi izvajanja pogodbe. Opozoril je, da gre v teh primerih za uradno pregonljiva kazniva dejanja in da bi bilo pomembno in močno sporočilo, če bi tisti, ki pri opravljanju javne funkcije sledijo zasebnim interesom in se nezakonito okoriščajo na račun javnih sredstev, za svoja dejanja odgovarjali, nezakonito pridobljeno premoženje pa bi jim bilo odvzeto.

Predsednik Komisije dr. Robert Šumi na okrogli mizi na Dnevih javnih naročil 2022 (Foto Marjan Javornik)
Predsednik Komisije dr. Robert Šumi na okrogli mizi na Dnevih javnih naročil 2022 (Foto Marjan Javornik)
Komisija na Dnevih javnih naročil: Korupcijska tveganja so v vseh fazah postopka
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar